ZORGINSTELLINGEN

Stewardessen helpen een handje in zorg- en revalidatiecentrum: 'Ze geven me het gevoel dat ik leef'

Normaal gesproken helpt Suzan Quist passagiers in het vliegtuig en gaat zij heel de wereld over, maar nu steekt ze haar handen uit de mouwen voor oudere en revaliderende personen in de zorginstelling Laurens aan de Nieuwe Binnenweg. "Een match made in heaven", vertelt de stewardess vol trots.
Quist trekt deze morgen op met meneer Kleijweg, die vanwege gezondheidsproblemen zijn linkerbeen moest laten amputeren. Samen met Quist probeert meneer Kleijweg met zijn prothese een stukje te lopen, maar dat gaat erg moeizaam. De sfeer blijft desondanks gezellig. "Kom maar aan mijn linkerkant lopen", zegt meneer Kleijweg. "Anders pleur ik om."
Kijk hieronder naar de reportage van de stewardessen bij zorginstelling Laurens Antonius Binnenweg. De tekst gaat verder onder de video:
Het gaat om een re-integratietraject dat stewards en stewardessen volgen bij Laurens. Zorginstelling Laurens en vliegmaatschappij KLM sloegen de handen in september 2020 ineen. Het Rotterdamse zorg- en revalidatiecentrum kon de extra handen namelijk wel gebruiken.
Nadat Hans Stravers, directeur Kortdurende Zorg van Laurens, in 2019 een reportage had gezien over stewardessen die hielpen in een Amsterdamse zorginstelling, vond hij het ook een goed idee voor Rotterdam. Door deze samenwerking kunnen 22 stewardessen toch hun uren maken.

'Ze geven me het gevoel dat ik leef'

Stewardessen Merel en Suzan hebben door corona genoeg tijd over. Hun werkzaamheden verschillen bij Laurens nauwelijks ten opzichte van KLM. Ze serveren drankjes, babbelen heel wat af en helpen cliënten wanneer nodig naar hun stoel.
Suzan haalt veel voldoening uit dit werk. "Ik ga elke dag met een goed gevoel naar huis. Je kunt voor sommige mensen het verschil, zeker wanneer die op een gesloten afdeling zitten. Je kunt hen dan mee naar buiten nemen", vertelt Suzan.
Ook meneer Kleijweg is blij met de aanwezigheid van de stewardessen. "Ik vind het heerlijk. Het zijn lekkere wijven", vertelt hij ondeugend. "Ze geven me het gevoel dat ik leef. Deze dames helpen me de tijd door te komen. Je hebt maar hooguit een halfuur per dag therapie. Voor de rest moet je het hier maar uitzoeken. De stewardessen maken het voor mij hier een beetje leefbaar." Zo speelt meneer Kleijweg graag een kaartspel met de stewardessen. Hij heeft het bij Merel en Suzan naar zijn zin. "Ik heb er twee vriendinnen bij gekregen."
Suzan sluit niet uit dat ze in de zorg blijft werken. "Het bevalt me hier goed, maar ik mis het ook om te vliegen", zegt ze. "Ik hou alle opties open."