nieuws

Levensverhaal Josua Ossendrijver in boekvorm

ROTTERDAM - Schiedammer Josua Ossendrijver heeft over zijn bijzondere levensverhaal een boek geschreven: Verdoezeld verleden, kind van de oorlog. Op zijn 67e ontdekte hij dat hij eigenlijk joods is en dat zijn ouders, niet zijn echte vader en moeder zijn.
Direct na zijn geboorte in 1943 is hij door zijn joodse ouders afgestaan aan het Rotterdamse echtpaar Slegt. Zij noemen hem Klaas. Deze adoptie heeft zijn leven gered. Z'n joodse vader, moeder en broer zullen de Tweede Wereldoorlog niet overleven.
Zijn hele leven twijfelt Ossendrijver over zijn identiteit. Er zijn aanwijzingen in zijn jeugd, maar die blijven vaag. Enkele jaren geleden legt hij de puzzelstukjes aan elkaar. Een lange zoektocht volgt en uiteindelijk komt hij achter de waarheid: Klaas Slegt is in werkelijkheid Josua, zoon van Simon en Roosje Ossendrijver.

Voetstappen

Dan begint een nieuwe zoektocht. Josua wil meer weten over zijn vader, moeder en broer. Hij ontmoet familieleden en volgt de voetstappen van zijn ouders en zijn broer David. Een belangrijke plek is de Schieweg in Rotterdam, waar zij woonden voor zij moesten onderduiken. Daar zijn eerder dit jaar herdenkingsstenen gelegd, zogeheten Stolpersteine.
Hij bezocht het voormalig kamp Westerbork, waar de familie Ossendrijver op transport werd gesteld. Ook ging hij onlangs naar Auschwitz. De plek waar broer David, vader Simon en moeder Roos door de nazi's zijn omgebracht.
Josua Ossendrijver:"Wilde ik naar Auschwitz? Nee. Ik zag er best tegenop. Maar het was ook geen kwestie van willen, het was alsof ik van binnenuit de opdracht kreeg: ik moet dat afmaken."

Boek

Het boek 'Verdoezeld verleden' vertelt over de zoektocht van Josua Ossendrijver. In het boek 'praat' hij tegen zijn broer David. Hij vertelt hem over de zoektocht, maar hij beschrijft ook hoe hij zich kan voorstellen dat de laatste dagen van het gezin Ossendrijver zijn geweest. Het transport in veewagens van Westerbork naar het Poolse Auschwitz. De aankomst op het perron. Moeder Roos en broer David zijn meteen na aankomst op 8 april 1944 vergast. Vader Simon is in augustus 1944 overleden, even buiten Auschwitz.
Eerder is er op Radio Rijnmond aandacht geweest voor het verhaal van Ossendrijver en zijn zoektocht. Door deze uitzending heeft Josua zelfs familieleden gevonden. Het leven van Josua Ossendrijver heeft jarenlang op z'n kop gestaan, hij was maar met één ding bezig. Nu heeft hij rust gevonden, hoewel er nog altijd vraagtekens zijn.
Het boek dat Josua Ossendrijver heeft geschreven is vanaf 12 november te verkrijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl