Excelsior bekert verder na zege bij WKE

ROTTERDAM - Excelsior heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. De Kralingers rekenden op bezoek in Emmen af met de amateurs van WKE: 0-3. Namens het team van coach Marinus Dijkhuizen waren Carlo de Reuver, Ninos Gouriye en Jordan Botaka trefzeker. Ruim tien minuten voor tijd kreeg Excelsior-verdediger Kevin van Diermen een rode kaart.
Dijkhuizen liet zijn ploeg tegen WKE grotendeels ongewijzigd ten opzichte van de knappe 2-1 overwinning op FC Twente van afgelopen zondag. Voorin kregen alleen Luigi Bruins en Tom van Weert rust, waardoor Ninos Gouriye en Carlo de Reuver de kans kregen. Laatst genoemde aanvaller was in de eerste helft de gevaarlijkste man in Emmen. Hij stuitte na tien minuten in kansrijke positie op doelman Diederik Bangma. Daarvoor had WKE de eerste kans van de wedstrijd gekregen in de persoon van oud-profvoetballer Orlando Smeekes.
Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg Excelsior steeds meer grip op de wedstrijd. Aan de rechterkant van het veld zorgde Gouriye een aantal keren voor de nodige dreiging, maar tot concrete kansen leidde het niet. De Reuver was daarentegen dichterbij de openingstreffer. Nadat hij aanvankelijk het vizier niet op scherp leek te hebben staan, was hij zeven minuten voor het verstrijken van het eerste bedrijf wel trefzeker namens de bezoekers uit Rotterdam.

WKE brutaal

Ook in de tweede helft bleven de Kralingers naarstig op zoek naar meer doelpunten. Adil Auassar en Rick Kruys hadden vlak na de thee de tweede goal op hun schoenen, maar zij slaagden er niet in om voor de beslissing te zorgen. Daardoor kon WKE hoop blijven houden op een stunt. Met voormalig Excelsior-speler Guillano Grot als invaller binnen de ploeg gingen de amateurs op jacht naar de gelijkmaker, maar diezelfde Grot kende pech met een kopbal op de lat.
Uiteindelijk vergrootte Excelsior toch de voorsprong. Met ongeveer 67 minuten op de klok belandde de bal na een prima aanval over rechts bij Gouriye, die evenals De Reuver zijn basisplaats bekroonde met een doelpunt: 0-2. Helemaal in kannen en kruiken was het echter nog niet voor Excelsior. Ruim tien minuten voor tijd werd de doorgebroken Grot neergehaald door Kevin van Diermen, die vervolgens een rode kaart ontving van Jeroen Sanders.
Na de rode kaart keerde het geloof in een resultaat bij WKE terug. Ondanks een fase waarin Excelsior nog onder druk kwam te staan, kwam de Rotterdamse zege niet meer in gevaar. Jordan Botaka maakte er in de laatste seconde van de wedstrijd zelfs nog 0-3 van. Daardoor zijn de Kralingers verzekerd van deelname aan de volgende ronde van het bekertoernooi.