'Diepgaand onderzoek nodig na arrestatie raadslid'

Er moet een gemeentelijke enquête komen naar verhalen en geruchten over machtsmisbruik in de voormalige gemeente Oostflakkee, dat vindt Jaap Willem Eijkenduijn, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Volgens het PvdA-raadslid gaan al jaren geruchten over onfrisse praktijken van de gemeente: "Laten we de waarheid boven tafel halen, want dit blijft maar boven de markt hangen. We zijn bezig een nieuwe moderne gemeente te vormen maar er hangt telkens een grijze sluier overheen van verwijten en verdachtmakingen. Ik weet niet hoe andere partijen denken over een verzoek voor een gemeentelijke enquête. Wat ons betreft komt die er."

Eén van de verhalen die volgens raadsleden de ronde doen, is dat de bestuur en ambtenaren van de voormalige gemeente Oostflakkee lange tijd een ondernemer hebben dwarsgezeten. Maandagochtend werd in het gemeentehuis van Goeree-Overflakkee raadslid Rob Maliepaard gearresteerd omdat hij zonder toestemming inzage wilde in de dossiers over de voormalige gemeente Oostflakkee.

PvdA-raadslid Eijkenduijn neemt de arrestatie van een collega-raadslid hoog op: 'Het is niet zomaar dat een raadslid in het gemeentehuis gearresteerd wordt. Dan is er wat aan de hand. Een raadslid doet dit niet zomaar."

Het gearresteerde raadslid probeerde dossierstukken te bemachtigen zonder dat die van tevoren had aangevraagd. Rob Maliepaard: 'Dat deed ik omdat ik bang was dat er tussentijds documenten zouden verdwijnen. Ik wilde stukken uit een dossier hebben om tastbaar bewijs te hebben dat er dingen aan de hand zijn die het daglicht niet kunnen velen."

Wethouder Marnix Trouwborst wijst er op dat raadslid Maliepaard zich bevond in een ambtelijk werkruimte en dat er geen verzoek tot het inzien van stukken was gedaan. "Toen heb ik gezegd dat ik het beter vond als hij het pand zou verlaten. Dat deed hij niet en vervolgens heb ik de politie erbij gehaald."

Deel dit artikel: