Massage voor Dordtse kankerpatiënten

Kankerpatiënten in het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht kunnen vanaf nu een voetmassage krijgen. Tijdens de chemokuur wordt zo een stukje ontspanning geboden. De eerste masseuses van de stichting Voor Jou gingen woensdag aan de slag op de oncologieafdeling.

Monique van der Kooij weet zelf goed hoe het voelt om zo’n chemo te ondergaan. Op haar 37e werd bij haar borstkanker ontdekt. Ook haar chemobehandelingen vonden plaats in het Albert Schweitzerziekenhuis.

"Dan merk je voor hoeveel spanning dat zorgt in je lijf", vertelt Van Der Kooij. "Het lange stilzitten, de onzekerheid. En ik was al masseuse, dus zo kwamen deze twee dingen samen."

Sponsoren
Van der Kooij zocht zelf sponsoren voor de voetmassages. Ze hield zelfs statiegeldacties in supermarkten in Zwijndrecht en Dordrecht. "Het is gelukt om met zes ervaren masseuses één keer per week aan de slag te gaan. En de reacties zijn hartstikke positief."

Ontspannen
Marijke Kalkman kreeg als eerste een voetmassage van Monique. Ze is voor het eerst in het ziekenhuis voor een chemo. Op haar hoofd droeg ze een hoofdhuidkoeler, die ervoor kan zorgen dat er geen haarverlies optreedt. "De voetmassage is heerlijk. Ik voel me echt meer ontspannen. En hele mooie bijkomstigheid!"

Minder misselijk
Ook de verpleegkundigen van het Albert Schweitzerziekenhuis zijn blij met de massages. Paola Offerman: "De angst voor chemokuren kan bij mensen heel diep zitten. En het zal altijd vervelend blijven. Maar het is gebleken dat mensen door massages minder bang en zelfs minder misselijk kunnen zijn!"

Zorgaanbod
De stichting Voor Jou hoopt dat de voetmassages binnenkort tot het normale zorgaanbod in ieder ziekenhuis behoren. "We kunnen natuurlijk niets doen aan het waarom mensen een chemobehandeling ondergaan", aldus Monique van der Kooij. "Maar we kunnen de associatie met het ziekenhuis wel wat positiever maken."

Deel dit artikel: