nieuws

Proef met schonere waterstofbussen in Zuid-Holland

RET bus lijn 48 Rotterdam Station zuid Fotografie Roald Sekeris
RET bus lijn 48 Rotterdam Station zuid Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - Er gaan schone waterstofbussen rijden in Rotterdam, de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee. Zuid-Holland en Rotterdam mogen gaan experimenteren met de bussen.
De provincie en Stadsregio Rotterdam hebben daarvoor elk 850.000 euro subsidie gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Onder meer de RET kan er twee waterstofbussen van aanschaffen.

Schonere lucht

Bij de speciale bus wordt waterstof omgezet voor de elektrische aandrijving. In plaats van schadelijke uitlaatgassen wordt er alleen schone waterdamp uitgestoten. Staatssecretaris Mansveld hoopt daarmee de lucht in steden schoner te maken.
Zuid-Holland zegt er blij te zijn met de steun van het kabinet. Daarnaast heeft de provincie twee miljoen euro beschikbaar en is er een Europese subsidie van ruim een miljoen euro aangevraagd.

Over een jaar

Het geld wordt besteed voor de aanschaf en exploitatie van vier waterstofbussen in de Hoekse Waard - Goeree Overflakkee. De bussen zullen vanaf december 2015 gaan rijden.
Mansveld heeft in totaal ruim vier miljoen aan steun toegezegd. Het geld gaat naar Rotterdam, Arnhem-Nijmegen, Eindhoven, Groningen en Zuid-Holland. De vervoersbedrijven in Nederland willen dat alle bussen vanaf 2025 de lucht niet meer vervuilen.