nieuws

Groeiend protest tegen verbouwing watertoren Zwijndrecht

ROTTERDAM - Er komt steeds meer protest tegen de plannen om de historische watertoren van Zwijndrecht een nieuwe bestemming te geven. Omwonenden en historici vinden dat het rijksmonument te ingrijpend verbouwd wordt.
In het plan dat deze zomer gepresenteerd werd, krijgt de watertoren een aanbouw en een glazen kap. Zo komt er ruimte voor onder meer een brasserie of restaurant, hotelkamers en een viertal woningen.
Historie
Kees Popijus schreef een boek over de Zwijndrechtse watertoren en verdiepte zich hiervoor in de historie. Bij hem is het ontwerp volledig verkeerd gevallen.
"Zeker de glazen kap en glazen cilindervormige uitbouw voor de nooduitgang doen geen recht aan dit bijzondere ontwerp van architect F.A. de Jongh. Er zijn slechts vier van dit soort watertorens gebouwd", zegt Popijus.
Industrieel erfgoed
Ook de historische vereniging merkt dat Zwijndrecht zich steeds meer verzet tegen de verbouwing. De 117 jaar oude toren is geliefd in de omgeving.
"Wij hebben bezwaar gemaakt, maar ook de landelijke Bond Heemschut, die zich inzet voor behoud van cultuurmonumenten", aldus Jan van Dalen, voorzitter van de historische vereniging. "Dit is het enige industriële erfgoed in Zwijndrecht, dus daar moet je respectvol mee omgaan."
Bezwaar
Mensen kunnen nog tot half november bezwaar aantekenen tegen de plannen. En daar is al volop gebruik van gemaakt. Ook door de bewoners van de naastliggende flats.
Bewoonster Elly Bezemer: "Dit is het mooiste stukje Zwijndrecht en dat wordt nu zomaar verziekt!" De gemeente Zwijndrecht wil pas reageren zodra alle bezwaarschriften verzameld en bekeken zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl