EUROVISIE SONGFESTIVAL 2021

Fieldlab Evenementen maakt toch bekend of bezoekers besmet zijn geraakt tijdens Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival 2021
Eurovisie Songfestival 2021 © Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS
Fieldlab Evenementen maakt over een paar weken toch bekend hoeveel mensen er tijdens het Songfestival besmet zijn geraakt. Dinsdag zei het bedrijf nog dat niet bekend zal worden gemaakt of bezoekers van het Eurovisie Songfestival in Ahoy besmet zijn geraakt met het coronavirus. Volgens Fieldlab Evenementen maakte dat namelijk geen deel uit van het onderzoek.
De GGD moet eerst de kans krijgen om bron- en contactonderzoek te doen. Dat neemt zo'n drie weken in beslag. Daarna maakt Fieldlab Evenementen bekend hoeveel mensen er besmet zijn geraakt. Ze hebben hun beslissing gewijzigd na ophef op sociale media.
Fieldlab is namens de overheid belast met het organiseren van evenementen tijdens corona. Daarbij wordt gekeken op welke wijze evenementen veilig kunnen plaatsvinden. Het Eurovisie Songfestival maakt volgens Tim Boersma van Fieldlab deel uit van de tweede fase van het onderzoek.

Berichtgeving

In de eerste fase van het onderzoek werd er tijdens kleinere evenementen al gekeken naar onder andere contactmomenten en bezoekersstromen. Deze zaken worden nu verder onderzocht tijdens grotere evenementen. Het aantal besmettingen dat voortkomt uit zo'n groot Fieldlab-evenement maakt geen deel uit van de tweede fase van het onderzoek, zei Boersma dinsdag nog.
Bezoekers van het Eurovisie Songfestival zijn overigens wel gevraagd zich binnen vijf dagen na het evenement te laten testen. Bij andere evenementen deed ongeveer 80 procent dat.