Raad Rotterdam stemt in met begroting 2015

De gemeenteraad van Rotterdam is in de nacht van dinsdag op woensdag akkoord gegaan met de begroting voor volgend jaar. Bezuinigingen op (top)sport, armoede en onderhoud aan de buitenruimte gaan door, maar de lokale lasten voor Rotterdammers dalen.

In totaal bezuinigt de gemeente volgend jaar 35 miljoen euro. Tijdens een marathonzitting die maar liefst ruim 18 uur duurde werd van donderdag op vrijdag gestemd over een recordaantal moties en amendementen. Meer dan 150 ideeën en wijzigingen voor de begroting werden ingediend.

Topsport
Rotterdam Topsport krijgt volgend jaar minder subsidie en gratis sporten voor kinderen in Rotterdam-Overschie verdwijnt. De gemeenteraad nam een motie aan om de twee buitenzwembaden in Hoek van Holland en Pernis open te houden. Er wordt een projectleider aangesteld die onderzoekt wie de exploitatie over kan nemen. Als het nodig is stelt de gemeente toch nog geld beschikbaar.

Compensatie AOW'ers
Het college zegde verder toe dat ouderen met een AOW-uitkering gecompenseerd zullen worden voor het betalen van de afvalstoffenheffing. Zij zouden er anders honderd euro per jaar op achteruit gaan omdat de kwijtschelding voor die heffing (deels) vervalt.

De Larenkamp dicht
Voor wijkcentrum LCC De Larenkamp in Zuidwijk bleef het tot het einde toe spannend. Uiteindelijk haalde een motie om het wijkcentrum open te houden geen meerderheid. Het gebouw gaat wel pas dicht als de activiteiten elders in de wijk kunnen worden voortgezet.

Verder nam de gemeenteraad onder meer moties aan over het terugdringen van het aantal plastic tasjes in de stad, het voorbereiden van een proef met reguliere wietteelt en het vernoemen van een straat of park naar Nelson Mandela.

Deel dit artikel: