nieuws

André van Duin

ROTTERDAM - “Is zeker wel lachen met die André van Duin hè?” Een mij veelgestelde vraag. Of: “Jullie zien elkaar wel veel toch?” En telkens weet ik geen goed antwoord. Eh nee, we hadden altijd wel lol bij het maken van De Dik Voormekaarshow, maar we gingen er ook wel heel serieus mee om.
Enne, als we niet met elkaar werken, dan zien we elkaar een paar keer per jaar, meestal op feestjes of als ik toevallig in Amsterdam ben. Kunnen letterlijk en figuurlijk lezen en schrijven met elkaar, vinden het samen altijd gezellig, maar dat we dat nou zo vaak opzoeken, nee. André en ik kwamen elkaar in 1972 bij Radio Noordzee voor het eerst tegen en dat klikte. Wij voelden elkaar qua humor direct aan, maar zijn vanaf het eerste moment ook heel professioneel bezig geweest als het ging om het produceren van radio, TV en theater. We zijn allebei rustige karakters, onze conversaties hebben altijd iets relativerends en dat is vanaf het eerste moment zo geweest. Doorspekt met regelmatige pogingen om de ander subtiel in de maling te nemen. Zo begon het toen, en zo is het nog steeds.
Het portret dat in de serie De Groot & de grote Rotterdammers met Van Duin wordt uitgezonden, ademt die sfeer ook. Twee goede vrienden met elkaar door Rotterdam. Serieus, dollend, rustig en vol mooie herinneringen aan zijn geboortestad. Geen compilatie van zijn overbekende revuescenes maar een beeld van de echte innemende rustige André van Duin. Al het gevoel dat ik in de afgelopen veertig jaar met hem heb opgebouwd zit er in. Materiaal te over. Zoveel, dat we naast deze twee afleveringen in de serie, op 2e Kerstdag nog een deel kunnen uitzenden.