nieuws

Evangelisch leider weer verdacht van ontucht

ROTTERDAM - De oprichter van een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk is opnieuw in opspraak. Twee vrouwelijke ex-cliënten hebben aangifte gedaan tegen Aaldert van E. wegens ontucht en fraude.
De 74-jarige Van E. stond eerder voor de rechter op verdenking van seksueel misbruik van patiënten. Hij werd toen aangeklaagd door zes vrouwen, maar de rechter en het hof spraken hem in 2008 vrij. In 2013 is hij vanwege 'ontoelaatbaar gedrag' op staande voet ontslagen bij zijn vorige zorgcentrum, de Neshoeve in Ridderkerk.
Na de Neshoeve is hij Hoeve Jedidja gestart in Meerkerk, met een tweede onderkomen in Hoogblokland. De landelijk gelegen boerderijen worden omschreven als 'christelijke centra voor vitalisering'. Enkele vrouwen die daar psychische hulp kregen, doen nu anoniem hun verhaal over de misstanden die in hun ogen plaatsvinden in 'Jedidja'.

Slachtoffers

Het voornaamste verwijt: ontucht. "Aaldert van E. weet dat er kwetsbare vrouwen zitten en maakt daar misbruik van", zegt een van hen. "Dit moet nu eindelijk een keer stoppen. Hij maakt zoveel slachtoffers" Een vrouw vertelt dat zij onzedelijk werd betast. "Aaldert zei dat het goed was strelingen te ontvangen. Het was onderdeel van de therapie."
Een andere ex-bewoonster vult aan: "Er zitten daar vrouwen met een incestverleden, zoals ikzelf. Dat zijn makkelijke prooien. Hij probeerde het ook bij mij. Dan wreef hij over mijn been en vroeg of ik geen behoefte had aan intiem contact. Nou, zei ik, ik heb het wel gehad met die kerels. Hij ving bot bij mij."
De vrouwen bekritiseren ook de hulpverlening. "Het is er vooral op gericht geld te genereren via de Persoonsgebonden Budgetten (PGB's). Je werd aangemoedigd zoveel mogelijk kwalen op te noemen, zodat ze meer geld kregen. Ongeveer 50.000 euro per bewoner per jaar. Maar voor dat geld kreeg je bedroevend weinig hulp."

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bevestigt dat zij meldingen over mogelijke PGB-fraude bij Jedidja aan het bekijken is. De beschuldiging van ontucht ligt op het bureau van politie en justitie. Het OM in Rotterdam zegt dat er twee aangiftes zijn gedaan wegens seksueel misbruik, maar wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan.
Aaldert van E. wil desgevraagd niet reageren op de aantijgingen. Zijn echtgenote zegt onvoorwaardelijk achter haar man te staan. "Het is een hetze. De vrouwen die aangifte hebben gedaan zitten vol rancune, omdat wij ze hadden weggestuurd."

Rode draad

Beschuldigingen van ontucht lijken als een rode draad door de carrière van Van E. te lopen. Het speelde al in de jaren tachtig, toen hij medeoprichter was van de Volle Evangelie Gemeenschap Nehemia in Zwijndrecht. Hij werd beticht van handtastelijkheden.
In de jaren negentig ontwikkelde hij een therapeutisch centrum op christelijke grondslag, de Neshoeve in Ridderkerk-Rijsoord. Zes vrouwen deden aangifte tegen de 'geestelijk leider' wegens ontucht, maar de rechter kwam tot een vrijspraak: de verklaringen van de aangeefsters waren tegenstrijdig en er was verder geen ander bewijs.
Aaldert van E. bleef wel als stichtingsvoorzitter aan de Neshoeve verbonden. Naar nu blijkt is hij daar vorig jaar op pijnlijke wijze weggestuurd. In een verklaring staat: "In het voorjaar van 2013 is Aaldert geconfronteerd met meldingen van ontoelaatbaar gedrag richting medewerksters. Die aantijgingen heeft hij erkend, waarna hij is ontslagen." De medewerksters hebben geen aangifte gedaan.

'Narcistisch'

De verklaring is afkomstig van het bestuur van Zorgcentrum De Nes, dat in het pand van de vroegere Neshoeve zit. Het huidige centrum wordt opmerkelijk genoeg gerund door de zoon, dochter en schoonzoon van Aaldert van E. Door de affaire voelden zij zich verantwoordelijk om de zorgtaak voor de 22 bewoners op zich te nemen. Zij distantiëren zich nu zowel zakelijk als familiair volledig van Aaldert.
Zoon Henk-Jan: "Mensen die Aaldert kennen, menen dat zijn uitspraken en gedrag veel gelijkenis vertonen met mensen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben."
De Nes in Ridderkerk benadrukt een nieuw zorgcentrum te zijn voor mensen met een psychisch probleem, dat geen enkele band heeft met Hoeve Jedidja en Aaldert van E.
Henk-Jan: “We hebben er de afgelopen jaren hard aan gewerkt een professionele zorginstelling neer te zetten die voldoet aan alle eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daardoor verwijzen partijen zoals De Hoop, Eleos en Julius tegenwoordig hun cliënten aan ons door."
Een woordvoerster van Jedidja stelt dat Aaldert van E. sinds 1 oktober van dit jaar niet meer actief is als directeur van de hoeve in Meerkerk en met pensioen is gegaan.
Foto: Hoeve Jedidja in Meerkerk

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl