Nog geen zeehondengriep voor Zuid-Hollandse kust

Voor de Zuid-Hollandse kust zijn nog geen zeehonden gesignaleerd die de zeehondengriep onder de leden hebben. Dat zegt Jaap van der Hiele van de zeehondenopvang A Seal in Stellendam.

In de Duitse en Deense wateren raakte de afgelopen maanden 10 tot 15 procent van de zeehonden besmet met het virus, dat nu ook Nederland heeft bereikt.

In het oostelijk Waddengebied zijn honderden dode en zieke zeehonden aangetroffen. De onderzoeksgroep van professor Osterhaus van de Erasmus Universiteit stelde vast dat onderzochte dieren positief testten op het H10N7-virus.

Volgens Van der Hiele kan het virus makkelijk overslaan naar de Noordzee, maar is het tijdstip waarop dat gebeurt moeilijk te voorspellen. "Het kan over een paar weken zijn, maar ook over een paar maanden."

Quarantaine
De Nederlandse zeehondencentra hebben het advies gekregen om geen zieke zeehonden op te vangen. Het virus zou erg besmettelijk zijn en de dieren zouden toch sterven. Maar volgens Van der Hielen kun je een zieke zeehond heel goed in quarantaine plaatsen en zijn er dieren die de ziekte overleven.

Er bestaat volgens Van der Hiele geen verband tussen de vogel- en de zeehondengriep.

Deel dit artikel: