107-jarige: 'Ze zitten te wachten tot ik val'

"De anderen zitten onderaan de trap te wachten tot ik eraf val." Maar dat is hij dus nog niet van plan: Floor van Cleemputte, met 107 jaar de oudste man van Nederland en woonachtig in Spijkenisse.

Radio en TV Rijnmond spraken woensdag met Florentius Anthonius van Cleemputte. Sinds afgelopen vrijdag is hij echt de oudste man van ons land, nadat zijn voorganger vorige week op 108-jarige leeftijd overleed. "Je hebt er niets voor hoeven doen", zegt hij heel nuchter over deze bijzondere prestatie.

Florentius Anthonius van Cleemputte, op 28 september 1907 geboren in Terneuze, heeft zijn hele leven gediend bij de marine en tot vorig jaar woonde hij zelfstandig.

Een hoge leeftijd blijkt in zijn familie te zitten. Zo werd een van zijn broers ook bijna honderd jaar oud. "Zijn gezondheid is redelijk", zegt schoondochter Erika. "Af en toe is hij de weg kwijt. Maar hij is wel heel lief."

Hoe Floor van Cleemputte het voor elkaar bokst zo oud te worden? "Op tijd blijven ademen", zegt hij. En iets serieuzer: "Omdat ik netjes geleefd heb."

Floor van Cleemputte heeft dit record nu mooi op zak, maar hij kan nog vele records breken. Zoals die van oudste man ter wereld; dan moet hij 115 plus willen worden. En het hoogst haalbare is de oudste mens ooit. Dat record staat op 122 jaar en 164 dagen.

"Hoe oud?" vraagt hij verbaasd, om te vervolgen: "122 jaar, mensenkinderen, nou ik liever niet."

107 jaar vindt Floor van Cleemputte een mooie leeftijd. Hij plukt gewoon de dag. "Snoepen daar houd ik van." Een bijzondere voorkeur heeft hij voor Haagse hopjes. Als hij die vanwege de gelegenheid cadeau krijgt, glundert hij van oor tot oor: “oooohhhhh, lekker hoor!”

Deel dit artikel: