ONS wint verkiezingen Nissewaard

De verkiezingen in de nieuwe gemeente Nissewaard zijn gewonnen door ONS. De partij behaalde bijna een derde van de stemmen. De PvdA en de VVD volgen op ruime afstand. De opkomst was ruim 35 procent.

Voor het eerst stemden de inwoners van Spijkenisse en Bernisse woensdag voor hun nieuwe gemeente Nissewaard. ONS was met 13 zetels de duidelijke winnaar van de verkiezingen. Al heeft de partij wel minder zetels dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Spijkenisse.

Na ONS volgen de PvdA (5 zetels) en VVD (4 zetels). TROTS, het CDA en de SP hebben drie zetels en LOB, D66 en ChristenUnie-SGP komen met twee zetels in de gemeenteraad.

GroenLinks deed ook mee aan de verkiezingen, maar die partij kreeg te weinig stemmen om een zetel in de nieuwe gemeenteraad te bemachtigen.

In totaal mochten ruim 68-duizend mensen stemmen. Ruim 35 procent deed dit. Daarmee ligt de opkomst ruim lager dan in 2010, toen de inwoners van Bernisse en Spijkenisse nog afzonderlijk naar de stembus gingen.

Na afloop van de verkiezingen sprak RTV Rijnmond met de lijsttrekkers van de zes grootste partijen in Nissewaard. Een korte reactie:

Kees Dijkman (ONS):
“We horen al twaalf jaar dat we gaan kelderen, maar dat was nooit gebeurd. Hadden we nu wel verwacht door de fusiegemeente. En we zijn ook een paar zetels kwijt, maar als je de herindeling meerekent, is dit toch een heel mooi resultaat. Ik kan niet ontkennen dat ik heel tevreden ben over hoe we binnen de coalitie met VVD en CDA hebben samengewerkt in Spijkenisse, maar we gaan met alle partijen praten om te horen wat ze willen.”

Wouter Struijk (PvdA):
“We zijn opgelucht. We hebben heel lokaal campagne gevoerd. We hebben buurtonderzoeken gedaan en mensen gevraagd wat er veranderd moet worden. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want we hebben weinig last gehad van de landelijke tendens. De bestaande coalitie in Spijkenisse heeft nog maar een kleine meerderheid, dus we verwachten als tweede partij sterk te staan in de coalitieonderhandelingen.”

Christel Mourik (VVD):
“Ondanks het verlies van een zetel vergeleken met Spijkenisse zijn we toch heel tevreden met het resultaat.”

Mia Sliwinski (TROTS):
“Mensen waren de grootheidswaanzin zoals Theater de Stoep en de Boekenberg zat, dus we hadden een aardverschuiving verwacht. Maar dat is helaas niet gebeurd. In Spijkenisse zijn we een sterke partij. We wisten dat we in Bernisse geen mensen hadden, dus is een winst van vijftig procent een goed resultaat.”

Hans Mellink (SP):
“Dit is een vooruitgang ten opzichte van wat we hadden. Het is beter dan we hadden verwacht. Van alle partijen zijn wij het meest betrokken bij de mensen. Dat zien we nu terug.”

Kumar Ramlal (CDA):
“We hadden eigenlijk wel gerekend op vijf zetels, maar zijn tevreden dat we gemiddeld op hetzelfde zetelaantal blijven.”

Deel dit artikel: