nieuws

Actie tegen wapenbeurs in Ahoy Rotterdam

ROTTERDAM - Leden van de groep 'Stop Wapenhandel' hebben een petitie aangeboden aan minister Hennis van Defensie. Zij sprak donderdag in Ahoy Rotterdam tijdens de jaarlijkse vakbeurs voor defensie en veiligheid, waar ook de Israëlische wapenleverancier Elbit aanwezig is.
De actievoerders vinden het schandalig hoe Israël met de Palestijnen omgaat en zijn fel tegen de Israëlische deelname aan de beurs. Op het laatste moment heeft Elbit besloten af te zien van het tentoonstellen van een nieuw wapensysteem op de beurs. De fabrikant heeft nu alleen een folderstand.
Er voerde een handjevol demonstranten actie. Zij vertegenwoordigen het samenwerkingsverband dat bestaat uit de SP, GroenLinks Rotterdam, politieke partij NIDA, Diensten en Onderzoek Centrum Palestina, het Nederlands Palestina Komitee (NPK) en Youth for Palestine.

Militaire innovatie

De beurs NIDV is de belangrijkste bijeenkomst in Nederland om militaire spullen te verkopen. Dit jaar zijn er vooral veel stands van vrachtwagenproducenten en aanbieders van helikopters. Defensie wil de komende jaren in deze middelen investeren. Van het bruto nationaal product in Nederland gaat al jarenlang steeds minder naar Defensie.
Er is op de beurs ook veel aandacht voor ICT en andere innovaties bij de krijgsmacht. Naast Hennis, zijn ook veel andere politici aanwezig. Onder hen zijn oud-minister Karla Peijs en oud-minister Verhagen.