Foto's 100 verjaardagen in Fotomuseum

Anderhalf jaar lang was fotograaf Ilvy Njiokiktjien geen weekend thuis. Door heel Nederland nam ze foto's van verjaardagen. In haar fotoboek 'Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen' laat Njiokiktjien een doorsnede van Nederland zien.

Het eerste exemplaar van het fotoboek werd gepresenteerd in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, waar ook een tentoonstelling werd geopend met Ilvy's verjaardagsfoto's. Bij de opening waren veel jarigen aanwezig die door Njiokiktjien zijn vastgelegd.

In april 2013 werd Njiokiktjien door Stichting Fotoweek (een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en Foam) uitgeroepen tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. Fotoweek gaf haar de opdracht om een fotoserie met het thema ‘Kijk! Mijn familie’ te maken.

Njiokiktjien koos ervoor om het fenomeen verjaardagsfeestjes in beeld te brengen, een moment waarop veel families bij elkaar komen. Na Fotoweek besloot Njiokiktjien om de serie zelfstandig voort te zetten door alle verjaardagen tussen de een en honderd in beeld te brengen.

Deel dit artikel: