Moslimhaat onderzocht in regio Rijnmond

In de regio Rotterdam-Rijnmond wordt onderzoek gedaan naar islamofobie. Volgens de onderzoekers is er in vergelijking met antisemitisme (Jodenhaat) maar weinig aandacht voor moslimhaat.

Het onderzoek moet ieder jaar worden uitgevoerd, zodat duidelijk wordt of de haat tegens moslims toeneemt. Daar bestaat nu onduidelijkheid over. Volgens de betrokken organisaties doen moslims vaak geen aangifte van discriminatie.

Moslims worden daarom in een campagne opgeroepen vaker naar de politie te stappen. Ze zouden volgens de onderzoekers vaak geen aangifte doen omdat ze agenten niet vertrouwen of andere mensen niet op ideeën willen brengen.

Moslimorganisaties

Antidiscriminatiebureau RADAR slaat voor het onderzoek de handen ineen met Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR). Het onderzoek wordt onder andere gedaan onder zo'n dertig moslimorganisaties in de regio.

Dat vermoedelijk sprake is van een groeiend probleem, blijkt volgens SPIOR-baas Marianne Vorthoren onder meer uit onderzoek van de Anne Frank Stichting. Daaruit bleek dat het antisemitisme op scholen stabiel is gebleven. ''Islamofobie was toegenomen''.

Het onderzoek moet eind volgend jaar zijn afgerond en ieder jaar worden herhaald. RADAR wil op termijn ook landelijk onderzoek naar islamofobie, dat volgens de organisatie een voedingsbodem kan zijn voor discriminatie.

De redactie heeft besloten het reactieveld onder dit bericht te sluiten. Dit besluit is genomen omdat er te veel reacties werden geplaatst die onze fatsoensnormen overschrijden. - Redactie Rijnmond.nl

Deel dit artikel: