Dordrecht heeft eerste Veteranen Filmfestival

Het Dordtse filmhuis The Movies heeft dit weekeinde een Nederlandse primeur: het allereerste Veteranen Filmfestival. Voor en door oorlogsveteranen, maar vooral ook voor mensen die nooit een oorlog meemaakten.

Het is een klein festival waarin oorlogsfilms als ‘Fury’ en ‘Patria’ worden afgewisseld met documentaires als ‘Comedy Warriors. Healing through Humour’. Het programma wordt omlijst met interviews en paneldiscussies.

“Het is voor ons ook een beetje een uitprobeersel”, vertelt Koos Sol van de Stichting Nederlandse Veteranendag. “We hopen zo een andere doelgroep te bereiken. We willen meer begrip voor veteranen en film is daar een mooi middel voor.”

Zaterdagmiddag wordt de discussie over 'ons' beeld van helden gevoerd met filmmakers en veteranen. Zondag is de beurt aan Marc de Hond. Hij is veteraan en cabaretier en presenteert een deel van zijn nieuwe programma.

Muziek
De zondag staat meer in het teken van de muziekfilms. “Daar hebben we voor gekozen, omdat muziek een zeer helende werking kan hebben op veteranen. Zelf ben ik meerdere keren in Sarajevo geweest. Zoiets hou je je hele leven bij je. Het laat je nooit los, maar uiteindelijk vormt het je ook wel weer op een positieve manier als mens. Je gaat toch nuchterder om met de gewone dagelijkse problemen”, zegt Sol.

Het volledige programma is te vinden op de website van The Movies of op die van de Veteranendag.

Deel dit artikel: