nieuws

Boek over beginjaren Feyenoord

ROTTERDAM - Twintig jaar lang trok Rotterdammer Jan Oudenaarden van gemeentearchief naar gemeentearchief om de ontstaansgeschiedenis van Feyenoord te beschrijven. Zaterdag werd het eerste deel van zijn trilogie gepresenteerd in boekhandel Donner.

"Het begon allemaal onder aan de Hilledijk", vertelt Jan Oudenaarden op Radio Rijnmond. "Dat heette de put, omdat het veldje wat lager lag. Een jaar later zijn ze verhuisd naar het Afrikaanderplein, waar sportvelden lagen."
"Feyenoord speelde toen in het shirt van Aston Villa", vervolgt de schrijver. "Dat was kennelijk voorradig in de sportwinkel. Later hebben ze nog een shirt gehad met geel-zwarte horizontale strepen met witte broek. Pas in 1912 zijn ze in het rood-wit gaan spelen."

Kranten schreven over Sparta

Veel informatie komt volgens Oudenaarden uit andere steden: "In Rotterdam werd in de beginjaren weinig geschreven over Feyenoord. Kranten schreven over Sparta en V.O.C.."
"Dat waren toen de grote clubs. Maar als Feyenoord naar Vlaardingen moest om tegen het grote Neptunus te spelen, schreven die lokale kranten hele verslagen over de wedstrijd."

Familieleden oprichters

En dus trok hij bijna twintig jaar van gemeentearchief naar gemeentearchief. Uiteindelijk leidde dit tot drie boeken, die samen de periode tussen 1908 en 1954 beschrijven.
Het eerste deel werd zaterdag gepresenteerd in aanwezigheid van familieleden van de oprichters. Het beschrijft de periode tot 1921, als Feyenoord promoveert naar de hoogste klasse.