'Windmolens tasten dorpsgezicht niet aan'

Het dorpsgezicht van Heenvliet en Geervliet wordt niet aangetast door de windturbines langs het Hartelkanaal. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in de zaak die was aangespannen door de gemeente Bernisse.

De gemeente Bernisse was het niet eens met het bestemmingsplan Botlek-Vondelingenplaat van de gemeente Rotterdam. Dat plan maakt de bouw van windturbines mogelijk. De windmolens staan inmiddels al langs het Hartelkanaal.

Herrie
Volgens Bernisse maken de molens teveel herrie. De rapporten die de gemeente inbracht, waren volgens de Raad van State onvoldoende om aan te tonen dat het leefklimaat onevenredig wordt aangetast.

Ook zouden de turbines, die op 400 meter van Heenvliet en Geervliet staan, het dorpsgezicht verpesten. De Raad van State noemt dat evenmin onevenredige aantasting van het leefklimaat, ook al omdat beide dorpen dicht bij de industrie liggen.


Vergunning
De vergunning voor de bouw van de windturbines werd eerder door de rechtbank vernietigd. Voor een nieuwe vergunning lopen nog nieuwe juridische procedures.

Deel dit artikel: