Matty: zware concurrentie voor Olli

Het zou zo maar kunnen dat Matty de Mammoet een geduchte concurrent wordt van knuffelolifant Olli van de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Het souvenir van FutureLand, het informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte, lijkt een succes.

De knuffelmammoet is pas sinds een paar weken verkrijgbaar, maar slaat aan bij de bezoekers van FutureLand. Sinds afgelopen weekeinde heeft de knuffel ook een naam. Inmiddels zijn er al vele honderden verkocht en worden ze met dozen tegelijk bijbesteld.

Verrast door succes
"We zijn echt verrast door het succes", vertelt Caroline Kool van FutureLand, die net weer een nieuwe lading Matty’s heeft binnengekregen.

"We krijgen continu aanvragen via mail en telefoon, zowel als cadeau voor kinderen als voor relatiegeschenken. Sommige mensen kopen Matty nog even snel voor in de schoen of onder de kerstboom. Er zijn zelfs mensen die er een reserveren en ‘m zondag komen ophalen."

Mammoet symbool geworden
Woordvoerder Yves van Erp van het Havenbedrijf Rotterdam begrijpt het succes wel: "We zitten hier op het nieuwste stukje van de Rotterdamse haven, gebouwd op zand uit de Noordzee. Dat is heel oud zand."

"Tijdens de aanleg kwamen werkers steeds botten brengen", vervolgt Van Erp. "Dat bleken fossielen te zijn van onder andere mammoeten. Zo langzamerhand is de mammoet een soort symbool geworden voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte."

Van Erp wijst verder nog op de gelijkenis met de grote kranen op de Tweede Maasvlakte: "Als je met een beetje fantasie naar dat beestje kijkt, zie je ook in die kranen een mammoet met een slurf."

Mammoetfossielen zeldzaam
Mammoeten leefden tot ongeveer 600.000 jaar geleden. De meeste vondsten van fossielen op de Maasvlakte komen uit de Noordzee, uit de tijd dat deze nog land was.

Onlangs werd er bekend dat er zelfs een zeer zeldzame tand van een babymammoet is gevonden op de Tweede Maasvlakte. Speciale dagen waarop mensen hun vondsten van de Tweede Maasvlakte kunnen laten 'keuren', worden steevast druk bezocht.

Leuker?
Enkele jongetjes die Matty de Mammoet in FutureLand in hun handen hebben, vinden ‘m eigenlijk veel leuker dan Olli de Olifant: "Deze heeft slagtanden."

Het is nu afwachten of Matty net zo’n rage wordt als Olli, waarvan er vorig jaar meer dan 100.000 werden verkocht. Wat de prijs betreft wint Matty, want die is de helft goedkoper. In FutureLand op de Tweede Maasvlakte is Matty verkrijgbaar voor nog geen tien euro. Bij bestelling via de webshop komen er verzendkosten bij.

Deel dit artikel: