UberPOP nu ook in Rotterdam

De omstreden taxidienst UberPOP is sinds donderdag ook beschikbaar in Rotterdam. Het taxibedrijf geeft particulieren de mogelijkheid in hun vrije tijd voor een prikkie mensen te vervoeren, maar dat stuitte afgelopen maanden op veel verzet.

Amateurtaxichauffeurs die hun diensten aanbieden op de app brengen mensen met hun eigen auto naar de plek van bestemming, vaak voor de helft van de prijs van een reguliere taxi. UberPOP is daardoor mateloos populair.

Illegale dienst
Maar de overheid vindt het maar niets en zegt UberPOP illegaal is, omdat de chauffeurs zich niet aan de taxiwet houden en geen vergunning hebben. Mensen die voor taxichauffeur spelen en worden betrapt, kunnen een flinke straf krijgen.

Half oktober werden particuliere autobezitters voor het eerst gearresteerd, omdat ze UberPOP gebruikten. De Inspectie Leefomgeving en Transport hield samen met het Openbaar Ministerie en de politie controles in Amsterdam, waar UberPOP tot nu toe als enige nog kon worden gebruikt. Vier chauffeurs kregen uiteindelijk een boete van 1500 euro.

Maar dat lijkt voor de bedenkers van de app geen reden om UberPOP niet naar Rotterdam te brengen. Integendeel, want er is enorm veel animo, vertelt Niek van Leeuwen van UberPOP op Radio Rijnmond. 

"Het is een uitdaging om op het station te komen en vanaf het station naar de bestemming. Dat is de belangrijkste reden dat mensen niet de trein gaan", zegt Van Leeuwen. Hij probeert daar met UberPOP op in te springen zodat mensen sneller met de trein gaan.

Rechtszaak
Het bedrijf vindt de kritiek onzin, omdat het de taxibranche juist wil openbreken. "We geven met UberPOP juist invulling aan de wet die ervoor moest zorgen dat er marktwerking zou komen en meer kwaliteit", zegt Van Leeuwen.

UberPOP wil daarom dat de dwangsom wordt geschrapt en stapte naar de rechter. De rechtbank doet maandag uitspraak.

Deel dit artikel: