Rotterdam stuurt probleemburen naar aso-wijk

Rotterdam gaat speciale aso-woningen bouwen die zijn bedoeld voor mensen die voortdurend voor overlast zorgen in hun wijk. De gemeente houdt daarna toezicht bij deze gezinnen.

Het idee is in het verleden wel vaker geopperd, maar de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid en Handhaving) heeft donderdag een officieel plan gelanceerd bij de gebiedscommissies.

Niet iedereen over wie vaak klachten binnenkomen, wordt meteen naar een aso-woning gestuurd. Het is de bedoeling dat mensen die regelmatig voor problemen zorgen eerst een waarschuwing krijgen. Er komt dan een 'interventieambtenaar' over de vloer. Als dat niet helpt, kan de huurder uit zijn huis worden gezet. "Niet slachtoffer maar dader verhuist", schreef hij donderdagochtend op Twitter.

Speciale wijk
Eerdmans wil dat er een speciaal aso-wijkje komt waar overlastgevers kunnen worden begeleid. Die wijk komt niet in de buurt van gewone huizen. Maar waar ze komen te staan, is nog niet bekend. Het kan immers niet te ver van 'gewone' woonwijken afliggen, omdat het in de buurt moet zijn van bijvoorbeeld winkels.

De gemeente kan echter niemand verplichten om naar een aso-woning te verhuizen. Toch verwacht Rotterdam dat mensen die daarvoor in aanmerking komen wel zullen meewerken. "Particulier huren is vaak te duur, dus voor mensen die niet meer terechtkunnen bij de woningcorporatie is dit een laatste kans'', zegt Eerdmans.

Deel dit artikel: