Flakkeese kippenboer vreest vogelgriep bij smienten

Ophokplicht, een vervoersverbod en strenge hygiënemaatregelen. De Flakkeese eierboer Sjef de Baar merkt er maar weinig van. Hij maakt zich meer zorgen over de wilde vogels die de ziekte bij zich dragen. "Die smienten kun je nou eenmaal niet in de gaten houden."

Sinds de vogelgriep half november in Nederland werd ontdekt, heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) allerlei maatregelen genomen om te voorkomen dat het zeer besmettelijke virus zich verder verspreid. De Baar heeft op zijn kippenboerderij Eibaar vijfduizend kippen. Normaal mag de helft daarvan naar buiten, maar nu moeten ze allemaal binnenblijven.

Maar dat vindt de kippenboer nog geen eens het ergste. Afgelopen week werd bekend dat ook wilde vogels vogelgriep onder de leden hebben. Die hebben het virus waarschijnlijk naar Nederland gebracht. "Daar maak ik me wel zorgen over. Smienten komen hier op Goeree-Overflakkee veel voor en komen 's nachts pas over. Je kan dus niet zien of ze langskomen en of ze bij de stal zitten", zegt De Baar donderdag op Radio Rijnmond. "Daarbij bereiken ze ook ganzen en die zitten ook veel hier."

Maatregelen
Vogelgriep werd voor het eerst geconstateerd op een boerderij in Hekendorp. Later bleken ook bedrijven in Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude besmet te zijn met het virus. Daarmee komt het virus steeds dichterbij. Dijksma kwam daarop meerdere keren met maatregelen. Zo moet pluimvee binnen blijven en mogen transportbedrijven maar een bedrijf per keer bezoeken. Ook mogen pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel niet worden vervoerd. Ook werden de dieren van de getroffen bedrijven afgemaakt.

In Kamerik werd vogelgriep gevonden in de poep van twee smienten. De Vogelbescherming zegt dat dat niet bijzonder is en dat wilde watervogels de ziekte wel vaker hebben. Maar deze dieren hebben er geen last van omdat ze resistent zijn tegen het virus.

Deel dit artikel: