Eerste UberPOP-chauffeurs Rotterdam beboet

De omstreden taxidienst UberPOP is amper een dag in de lucht in Rotterdam, maar er zijn nu al drie amateurtaxichauffeurs op de bon geslingerd. De chauffeurs werden vrijdag betrapt op het rondrijden zonder vergunning en taximeter.

Officiële taxichauffeurs moeten die bij zich hebben. Hoe hoog de boete is, is nog onbekend. Dat bepaalt de rechter later.

Illegale dienst
Met de app van UberPOP kunnen klanten heel goedkoop een taxi bestellen. Particulieren kunnen namelijk met hun eigen auto mensen oppikken en rondrijden, vaak voor de helft van de prijs van een reguliere taxi. UberPOP, dat tot donderdag alleen in Amsterdam werkte, is daarom ontzettend populair.

De overheid beschouwt de dienst als illegaal omdat de chauffeurs geen taxivergunning hebben en zich dus niet aan de wet houden. In oktober werden voor het eerst boetes uitgedeeld aan UberPOP-chauffeurs in Amsterdam. Zij moesten 1500 euro betalen.

UberPOP vindt de kritiek onzin, omdat het naar eigen zeggen de taxibranche juist wil openbreken. Het bedrijf wil daarom dat de boetes worden geschrapt en stapte naar de rechter. Eerder had UberPOP al toegezegd de boetes namens zijn chauffeurs te betalen.

De rechtbank doet maandag uitspraak.

Deel dit artikel: