Zorgverzekeraars goed bij kas

De Schiedamse zorgverzekeraar DSW verkondigt het al een tijdje: zorgverzekeraars hebben niets te klagen over hun spaarpot. Ze hebben zelfs veel meer in kas dan verplicht is, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zorgverzekeraars waaronder CZ en Zilveren Kruis Achmea hadden samen ruim 8 miljard euro op de bank staan in 2013. In 2007 was dat nog maar iets meer dan 4 miljard euro. Dat is veel meer dan nodig is, aangezien ze maar ongeveer 3 miljard euro reserve moeten hebben.

Het vette spaarvarken is DSW al een tijdje een doorn in het oog. De verzekeraar vindt dat er meer dan genoeg in de gezamenlijke spaarpot van verzekeraars zit en wil verzekerden geld teruggeven door de zorgverzekeringspremie te verlagen.

DSW is vooralsnog een eenzame strijder en kreeg het vorige maand nog aan de stok met de branchevereniging van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars Nederland stuurde directeur Chris Oomen een boze brief omdat de verzekeraar zich openlijk verzet tegen de hoge premies.

Verzekeraars hebben 2,5 keer zoveel geld als nodig is. Ze moeten van De Nederlandsche Bank een bepaald gezamenlijk vermogen hebben om eventuele extra zorgkosten in de toekomst te kunnen betalen. Die buffer is een van de dingen die de hoogte van de zorgverzekeringspremie ieder jaar bepaalt.

Deel dit artikel: