500 euro boete geëist voor vliegen met drone

De Vlaardingse fotojournalist Roel Dijkstra hangt een boete van 500 euro boven het hoofd voor het maken van luchtopnames met zijn drone. De luchtvaartpolitie haalde het onbemande vliegtuigje onlangs uit de lucht omdat het een gevaar zou vormen voor de aanvliegroute naar Rotterdam The Hague Airport.

Dijkstra is het daar niet mee eens. Volgens hem reikt zijn drone niet hoger dan 50 à 100 meter om beelden te maken en is daarmee het vliegverkeer niet in gevaar.

Verbod
Sinds vorig jaar is het gebruik van drones verboden, tenzij er een ontheffing is aangevraagd. In de praktijk wordt het werk van journalisten daarmee onmogelijk gemaakt, zegt Dijkstra.

Daarom lokte hij samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten een proefproces uit om van de rechter duidelijkheid te krijgen. Donderdag diende de zaak voor de rechter in Rotterdam.

YouTube-hits
De afgelopen tijd kwamen meerde filmpjes in het nieuws die door drones zijn gemaakt. Een van de bekendste is de montage van Rotterdammer Eric van Vuuren over Rotterdam vanuit de lucht. Op YouTube is de video inmiddels zo'n 180.000 keer bekeken.

Deel dit artikel: