Grimmig protest havenwerkers in Rotterdam

Ongeveer duizend havenwerkers hebben woensdag gedemonstreerd tegen toekomstige gedwongen ontslagen. Het ging er af en toe grimmig aan toe. Bij het eindpunt van de mars op het Wilhelminaplein moest de ME kort ingrijpen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De onrust begon al direct bij de start van de protestmars bij Rotterdam Centraal. Er werd rond 10 uur zwaar vuurwerk afgestoken in het station. Op dat moment bestond de stoet uit enkele honderden actievoerders.

Op de Coolsingel was de stoet havenwerkers gegroeid tot duizend demonstranten. Ze blokkeerden het verkeer en staken opnieuw zwaar vuurwerk af. Ook verslaggevers moesten het ontgelden. Zo werd er wat geduwd en getrokken en kreeg een verslaggeefster een blikje bier over zich heen.

Luxor Theater
De stoet trok verder naar de Erasmusbrug en eindigde aan het begin van de middag bij het Nieuwe Luxor Theater. Die plek was als eindpunt gekozen omdat in het theater woensdag ook een havencongres aan de gang was.

De meeste havenwerkers vertrokken, maar sommigen bleven rond het theater hangen. De ME besloot rond 13.30 uur in te grijpen toen de groep het theater te dicht naderde. De ME'ers gingen in linie naast elkaar staan voor het theater om de groep tegen te houden. Na enige tijd gingen ook de laatste havenwerkers naar huis en keerde de rust terug.

Banenverlies
De actie van woensdag was gericht tegen de toenemende automatisering van de Rotterdamse haven. Volgens FNV Bondgenoten dreigen tussen de vijfhonderd en duizend havenwerkers hun baan kwijt te raken.

Dat komt doordat er twee nieuwe containerterminals op de Tweede Maasvlakte komen die sterk zijn geautomatiseerd. Volgens FNV'er Niek Stam verdwijnen daardoor waarschijnlijk veel banen.

De vakbond wilde met het protest duidelijk maken dat het Havenbedrijf Rotterdam, dat verantwoordelijk is voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte, moet investeren in een sociale oplossing die gedwongen ontslagen in de toekomst moet voorkomen.

Debat over protest
Leefbaar Rotterdam heeft voor donderdag een actualiteitendebat aangevraagd. De partij vindt de gang van zaken bij het protest ‘onacceptabel’.

beelden: Marc van Moordrecht en Gert-Jan Verstegen

Het loopt even uit de hand hier! pic.twitter.com/vNDlQdsfCP

— Sanne Teijn (@sanneteijn) 17 december 2014

Deel dit artikel: