Twaalf vuurwerkslachtoffers in Oogziekenhuis Rotterdam

Tijdens de nacht van oud en nieuw zijn bij het Oogziekenhuis in Rotterdam twaalf mensen behandeld. Zeven van hen hebben blijvend verminderd zicht of een oog dat volledig blind wordt.

In enkele gevallen moeten artsen mogelijk een oog verwijderen. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op. Dat meldde het Oogziekenhuis Rotterdam donderdag.

De meeste verwondingen zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. Twee derde van de slachtoffers was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. De eerste operaties om de schade aan de ogen te herstellen, worden donderdag uitgevoerd.

Tijdens deze jaarwisseling registreren oogartsen voor de zevende maal het aantal en de ernst van de oogbeschadigingen die worden veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk. Dit gebeurt op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).

De afgelopen zes jaar hielpen de oogartsen in totaal 1551 patiënten met 1868 beschadigde ogen: 632 ogen liepen blijvende schade op, 131 ogen werden blind. Circa 50 procent van de patiënten was omstander en stak zelf dus geen vuurwerk af.

foto: Oogarts Tjeerd de Faber

Deel dit artikel: