Grootste schip ter wereld aangekomen in Rotterdam

Het grootste schip ter wereld, de Pieter Schelte, is donderdagmiddag aangekomen bij de Tweede Maasvlakte. Het gloednieuwe schip meert in de Alexiahaven aan en zal daar de komende tijd worden voorzien van een hijsinstallatie. De Pieter Schelte is net zo groot als twee supertankers en heeft een dubbele boeg.

Volgens planning zou het schip van het Zwitsers-Nederlands offshore-bedrijf Allseas pas over twee dagen aankomen, maar omdat het in de Golf van Biskaje de wind mee had, is het nu al in Rotterdam gearriveerd.

De komst van het schip naar Rotterdam is omstreden. Het vaartuig is namelijk vernoemd naar de vader van Allseas-eigenaar Edward Heerema. Pieter Schelte Heerema was tijdens de Tweede Wereldoorlog officier van de Waffen SS.

Micha Gelber, spreekbuis van veel Rotterdamse joden noemde het eerder een volledig verkeerd gebaar om het schip feestelijk binnen te halen door het Havenbedrijf Rotterdam. ''Dat de gemeente dit toestaat, dat er een dergelijk feest wordt gevierd met een schip met een verkeerde naam, is voor mij onbegrijpelijk.''

Deel dit artikel: