nieuws

Aboutaleb: 'Wij laten ons de mond niet snoeren'

ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb heeft donderdagavond een emotionele oproep gedaan om te blijven strijden voor de vrijheid. Hij sprak tijdens de demonstratie op Plein 1940 in Rotterdam voor een publiek van vierduizend mensen.

Op Plein 1940 werd donderdag stilgestaan bij de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Hierbij kwamen twaalf mensen om, onder wie de hoofdredacteur, journalisten en andere redactiemedewerkers.

''Wij laten ons niet de mond snoeren, want de Kalashnikov is niet het instrument dat leidt tot vrede en dialoog'', aldus Aboutaleb. Er werd door de aanwezigen ruim een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers in Parijs.
''Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten.''

Angst en woede

''Rotterdam, de meest internationale stad van Nederland, neemt vandaag stelling tegen deze laffe moord op journalisten en politiemensen. We zijn hier om de Parijzenaars en de Fransen te laten weten dat we met hen meeleven. Dat we hun angst en woede begrijpen en hun verdriet voelen; dat we deze laffe daad met kracht veroordelen.''
Verder had de burgemeester ook nog een mededeling voor de inwoners van Parijs. In het Frans zei hij dat 'hij voor één avond een Parijzenaar was' en 'dat zijn naam Charlie was'. Die uitspraak leverde veel applaus op.

Geen wapens maar woorden

Aboutaleb riep iedereen op de tolerante samenleving te verdedigen; ''om met mij voor te gaan in de strijd. Niet verdeeld, maar samen. Niet met wapens, maar met woorden. Niet met haat, maar met liefde.''
Behalve de Rotterdamse burgemeester waren er ook toespraken van hoofdredacteur Christiaan Ruesink van het Algemeen Dagblad en korpschef Frank Paauw van de Politie Eenheid Rotterdam.

Meerdere demonstraties

Ook in andere plaatsen in de regio waren bijeenkomsten, zoals in Dordrecht,Vlaardingen, Leerdam, Ridderkerk, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, Schiedam, Maassluis, Bergschenhoek, Alblasserdam en Gorinchem.