nieuws

Francisco van Jole: zo'n 200 meter afgelegd in Parijs

ROTTERDAM - De Rotterdamse journalist Francisco van Jole was een van de 1,5 miljoen mensen die zondag in Parijs meeliep in de Mars van de Republiek. De sfeer deed hem denken aan de grote vredesdemonstraties, die in de jaren '80 in Nederland werden gehouden.
Ondanks de voorgaande dagen, waarin Frankrijk werd geteisterd door terroristisch geweld was de sfeer heel relaxed, zegt hij. "Na de moord op Fortuyn was het in Rotterdam veel meer gespannen."
De Rotterdammer reisde niet naar Parijs om te werken voor Joop.nl. "Maar ik stond daar wel als journalist. Uit protest tegen de terroristen. Als je journalisten vermoordt, heb je een gaatje in je hoofd."
Marchons!
Van Jole was een paar uur voor het vertrek van de stoet al op een van de vertrekpunten: de Place de la Republique. Daar beklommen jongeren het monument dat de verworvenheden van de Franse revolutie symboliseert: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Om de haverklap werd het Franse volkslied aangeheven. "Marchons! Marchons!"
Van Jole: "Ik ken het volkslied inmiddels ook uit mijn hoofd."
Veel verder dan de Place de la Republique kwam de Rotterdammer overigens niet. "Ik geloof dat ik zo'n 200 meter heb gelopen. Alle straten stonden vast."
Van Jole was onder de indruk van de macht van het getal. "Als je zo'n enorme menigte ziet dan denk je: tegen deze massa kan niemand op."
Plein 1940
Op donderdagavond was Van Jole ook bij de solidariteitsmanifestatie op Plein 1940 in Rotterdam, waar onder anderen burgemeester Aboutaleb een toespraak hield.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl