Solliciteren per app

Wat opties aanvinken op een smartphone en een kort filmpje van jezelf maken. Dat is solliciteren anno 2015 met de nieuwe app JobTease.

Maandagmiddag presenteerden de makers, Jamal Oulel en Germaine Statia, hun creatie in de Mediamarkt. JobTease werkt als volgt: eerst beantwoord je een paar praktische vragen over opleidingsniveau en naar welke baan je zoekt.

Daarna upload je een filmpje van zestig seconden waarin je jezelf presenteert aan potentiële werkgevers. Die selecteren aan de hand van wat op de app binnenkomt vervolgens de sollicitaties.

Volgens Oulel sluit de app volledig aan bij de jongeren. "Heel weinig jongeren zitten nog achter hun desktop op het internet, maar voornamelijk achter hun mobiele telefoon. Daar komt die combinatie van video en mobiel vandaan, dat houdt het snel en makkelijk."

Bram Willems is arbeidsmarktdeskundige en ziet in de app grote mogelijkheden. Toch plaatst hij ook een kanttekening. "Er moet zeker goed naar de privacy gekeken worden, want mensen gooien nogal wat van zichzelf in de waagschaal bij een onbekende werkgever. Maar ik zie hier zeker de toekomst van het nieuwe solliciteren in."

Deel dit artikel: