nieuws

Dag van Toen: Het IMAX-theater stort in (2011)

ROTTERDAM - Het bleef beperkt tot blikschade, maar het was wel behoorlijk schrikken. Op 13 januari 2011 kwamen complete blokken naar beneden bij het IMAX-theater. Meerdere auto’s raakten zwaarbeschadigd. Toen de sloopwerkzaamheden een dag later verder gingen, was het opnieuw raak.Het IMAX-theater in Rotterdam stond al jaren leeg, toen het begin 2011 werd gesloopt. Het moest plaatsmaken voor een uitbreiding van het Innhotel. Maar vlak voor de avondspits gaat het mis. “Ik hoorde iets en dacht dat het mijn auto was”, zegt een bestuurder, die net over de Schiedamsedijk rijdt. “Toen keek ik nog een keer en kwam er plots een sneeuwbui van stof over de auto heen”.De schade is aanzienlijk, maar de vrouw heeft geluk gehad, realiseert ze zich. “De auto’s aan de andere kant van de straat zijn er veel slechter aan toe”, zegt verslaggever Leo Roubos. “Daar zijn grote brokstukken op de wagen gevallen. Ook liggen meerdere ruiten eruit”.
De sloper hangt vrij snel daarna aan de telefoon bij Radio Rijnmond. “We hadden al gezien dat het gebouw wat vreemd in elkaar zat”, zegt hij. “Daarom hadden we uit voorzorg ook wat containers om het pand gezet. En gezien de schade aan die containers, is dat een goede keus geweest”.
De volgende ochtend, rond kwart over acht, gaan de werkzaamheden weer verder. Maar het gaat vrij snel wéér mis. Verslaggever Maikel Coomans is als een van de eersten ter plaatse. “Het is ook harder gaan waaien en dat speelt mogelijk ook een rol”, zegt hij op de zender. “En hey, daar valt weer een brokstuk naar beneden!”
Ondertussen zwelt ook de kritiek aan op de sloopwerkzaamheden. Volgens wethouder Karakus heeft de sloper zich niet aan alle veiligheidsvoorschriften gehouden. Zo zouden er ook loopcontainers moeten staan, om voetgangers te beschermen. Maar die containers staan er niet.
De politie en de gemeente zijn druk in overleg met alle betrokken partijen over het probleem. Er wordt besloten dat de sloper ‘het gebouw gecontroleerd zal laten instorten’.
Van de rechter moet de sloper schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers. Volgens de rechter staat vast dat de sloper onzorgvuldig heeft behandeld. Het bedrijf uit alkmaar heeft niet goed gekeken naar de constructietekeningen.

De Dag van Toen is elke maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag om 16:35 te horen op Radio Rijnmond. Volg de Dag van Toen ook op Facebook.