Wind blijft reparatie spoorbrug Dordrecht hinderen

De spoorbrug over de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht kan door de aanhoudend harde wind nog steeds niet gerepareerd worden.

Het treinverkeer ondervindt geen hinder, maar de brug kan sinds zaterdag niet meer open. Schepen met een hoogte van meer dan 10 meter moeten daarom omvaren.

Alleen 's nachts
De storing is het gevolg van een technisch mankement. Dat kan alleen 's nachts verholpen worden, als het treinverkeer grotendeels stil ligt. Monteurs worden in een 'bakje' naar boven gehesen. "Maar dat is bij deze harde wind te gevaarlijk", zegt Huub Veeneman van ProRail.

Spoorverkeer geen last
De spoorbeheerder is als eigenaar verantwoordelijk voor de reparatie. "De treinen hebben geen last van de storing", beaamt Veeneman, "maar het scheepvaartverkeer des te meer. We gaan het echt zo snel mogelijk verhelpen. Intussen hopen we dat de schippers begrip hebben voor deze situatie."

Begrip van schippers
Volgens Norbert van Lopik, van Rijkswaterstaat, is dat begrip er bij de schippers wel: "dit is overmacht, dat snapt iedereen. Maar natuurlijk hopen wij met de schippers dat ProRail het mankement snel kan verhelpen. Tijd is geld, ook voor de scheepvaart. Door de storing moeten schepen omvaren en dat kost al gauw vier uur extra."

Geen grote aantallen
Het gaat overigens niet om grote aantallen schepen dat moet omvaren. In de maand januari moet de spoorbrug normaal open voor zo'n 50 hoge schepen. De reparatie kan ook komende nacht niet worden uitgevoerd, weet de woordvoerder van ProRail al: "Er wordt opnieuw te veel wind verwacht. Heel vervelend. Morgen kijken we verder."

Deel dit artikel: