Alleen geld voor gedeeltelijke aanpak HSL-lawaai

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft 50 tot 70 miljoen beschikbaar voor de aanpak van geluidsoverlast van de HSL-Zuid. Dat geld is niet voldoende om de verwachte overlast in 633 huizen in tien gemeenten waaronder Lansingerland aan te pakken.

Bij de aanleg van de HSL werd berekend dat de treinen bij 633 panden voor geluidsoverlast zouden gaan zorgen.


Mansveld schreef vorig jaar al aan de Tweede Kamer dat de kosten voor het terugdringen van het treingeluid in haar ogen hoog zijn. Om alle problemen op te lossen zou tussen de 150 en 200 miljoen euro nodig zijn.

In de andere vier scenario's die Mansveld nu beschrijft wordt de geluidsoverlast voor (hooguit) 340 woningen opgelost. Eén van de geldbesparende oplossingen is volgens de staatssecretaris het niet aanpakken van overschrijdingen tot 2 dB. Dit omdat recente metingen van TNO hebben uitgewezen dat slechts 122 woningen overlast zouden ondervinden.

Mansveld gaat met haar voorstel langs de gemeenten. Met Lansingerland heeft ze nog geen afspraak. Na een eventueel akkoord met de gemeenten moet de Tweede Kamer nog goedkeuring verlenen. De kwestie moet voor de zomer zijn afgehandeld.

Het parlement riep de regering vorig jaar op werk te maken van het terugdringen van de geluidsoverlast door de snelle lijn. VVD-Kamerlid De Boer noemde het toen 'beschamend' dat omwonenden al jaren last hebben van het lawaai.

Mansveld belooft voor juni duidelijkheid te geven over de maatregelen die nodig zijn om de ergste overlast te verhelpen. Bij de aanleg van de HSL waren al maatregelen genomen tegen lawaai, maar die blijken minder goed te werken dan toen werd gedacht.

Deel dit artikel: