Brielse nachtwacht krijgt opknapbeurt

In Brielle is een begin gemaakt met de restauratie van de 'Brielse nachtwacht'. Het doek De officieren van oranje vendel is donderdagochtend van de muur gehaald en wordt het komende half jaar onder handen genomen.

En dat is hard nodig, vertelde restaurateur Josien van der Werf. Het schilderij is rond 1800 erg beschadigd. Begin twintigste eeuw is het gerestaureerd maar de stukken die zijn overgeschilderd, zijn inmiddels wit uitgeslagen. "Het lijkt alsof ze witte maskers op hebben", zei de restaurateur.

Te groot voor verhuizing

Het schuttersstuk hangt normaal in het stadhuis van Brielle. Het doek van 5,5 meter lang en 2,5 meter hoog wordt ook in de raadszaal gerestaureerd. Het is namelijk te groot om door de deur te kunnen.

Voor de restauratie kan beginnen moest het enorme doek eerst van de muur worden gehaald. En dat leverde een spannend moment op. Acht mannen zijn ingeschakeld om het loodzware schilderij voorzichtig op de vloer te zetten.

Kijkdagen

Op het schilderij van Maarten van der Fuijck uit 1660 is een schutterij van Brielle te zien. De stad had destijds drie zogenoemde vendels die de stad verdedigden en in actie kwamen als er onraad of brand was.

Kunstliefhebbers die zijn geïnteresseerd in hoe de restauratie verloopt, kunnen hun hart ophalen. Er worden lezingen en kijkdagen georganiseerd. Ook is er een blog in het leven geroepen waarop de laatste ontwikkelingen op te volgen zijn.

Deel dit artikel: