Baksteen lost probleem van waterplassen op

Een metalen putje in de vorm van een baksteen kan gemeenten helpen snel in te grijpen als op straten hinderlijke waterplassen ontstaan. De uitvinding van het bedrijf Drainvast is donderdag in Ahoy onderscheiden met de InfraTech Innovatieprijs.

Het bedrijfje staat op de vakbeurs InfraTech in Ahoy, die tot en met vrijdag geopend is. Daar presenteren ruim vijfhonderd bedrijven en opdrachtgevers die te maken hebben met infrastructuur zich.

Verzakkingen
De stand van Drainvast uit Klundert is klein, maar trekt wel de aandacht met het putje dat veel waterproblemen direct kan oplossen.

"Je krijgt vaak verzakkingen in Nederland, omdat de ondergrond in beweging blijft. Als er dan ook zwaar verkeer overheen gaat, krijg je spoorvorming waardoor plassen ontstaan waar fietsers en voetgangers een hekel aan hebben", aldus Drainvast.

De oplossing is simpel: vervang een van de bakstenen door een metalen baksteen van Jac van Hamen. Als een plas ontstaat, loopt het water via een rooster in de baksteen de bodem in. De filter houdt zand en steentjes tegen, maar laat het water doorstromen.

Makkelijk te plaatsen
De baksteen is makkelijk te plaatsen. "Er is geen hak- en breekwerk rond de baksteen nodig", zegt Van Hamen. "Als de gemeente het afwateringsprobleem in de ondergrond heeft opgelost, kan het putje weer op een andere plek worden ingezet."

De vakbeurs InfraTech is opgezet door Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam. Die heeft nog geen stenen besteld, maar wil volgens Van Hamen op korte termijn een pilotproject beginnen.

Deel dit artikel: