Rotterdammer ontkent grootschalige oplichting

Rotterdammer Cees D. (36) ontkent dat hij op grote schaal mensen heeft opgelicht. Hij zei dat tijdens een rechtszaak in Dordrecht, waar een straf van twee jaar cel tegen hem werd geëist.

Volgens justitie bood D. zich aan als schilder en klusjesman. Hij liet voorschotten betalen, maar voerde daarna niets uit. In andere gevallen bood hij spullen uit failliete boedels te koop aan, zoals tv's, mobiele telefoons en iPads. De spullen werden wel betaald, maar niet afgeleverd.

In twee jaar tijd zou hij zo achttien mensen hebben benadeeld voor een bedrag van 16.000 euro. Een groot aantal van hen waren bij de rechtszaak aanwezig, in de hoop hun geld terug te krijgen.

Potje
D. gaf aan dat al het geld nog op zijn rekening stond of "in een potje zat". Hij zei het geld niet te kunnen terugstorten, omdat hij nu gedetineerd zit. Hij sprak tegen dat het om oplichting ging. "Door omstandigheden gingen klussen niet door, of kon ik spullen niet leveren."

Zo moest hij schilderwerkzaamheden afzeggen, omdat zijn moeder plotseling ziek was geworden. De rechter: "Ja uw moeder, die komt in veel van de zaken terug." De opmerking leidde tot een lach van herkenning bij het publiek.

De rechter wilde ook weten waarom de verdachte het geld niet direct had teruggegeven als bleek dat spullen bijvoorbeeld niet geleverd konden worden. D.: "Ik heb ook kosten gemaakt en als mensen het hele bedrag terug wilden, dan dacht ik: zo werkt dat natuurlijk niet." Opmerkelijk genoeg is een van de gedupeerden een politieman.

Eerder veroordeeld
De Rotterdammer is eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Alle slachtoffers kwamen pas achter zijn reputatie zodra zij verhaal wilden halen. De rechter: "Er zijn mensen die zijn bij u aan de deur geweest. Dan kwamen er allerlei buren naar hen toe om te zeggen dat u een oplichter bent. Tot de postbode aan toe."

Justitie zei donderdag geen kans te zien om ook behandeling te vragen voor D. "Hij ontkent alles en daarom heeft het ook geen zin hem naar een psycholoog of psychiater te sturen." Justitie gaf nog wel een advies voor alle burgers: "Als spullen voor lagere prijzen worden aangeboden, dan moet er een belletje gaan rinkelen."

De rechter doet op 5 februari uitspraak.

Deel dit artikel: