nieuws

Dag van Toen: De storm van 25 januari 1990

ROTTERDAM - Het is de zwaarste storm sinds de Tweede Wereldoorlog die onze regio trof. Op 25 januari 1990 wordt Nederland getroffen door een storm met windkracht 11. “Een vreselijke storm”, zegt weerman Ed Aldus, “die het hele normale leven ontwrichtte”.
De storm trok in de namiddag over ons land. Het zuidwesten was als eerste aan de beurt. In de Rotterdamse haven ging het meteen fout. Een container valt op een havenwerker, die omkomt. Verderop in de stad overlijdt iemand als hij een omvallende boom op zich krijgt.
De storm levert ongekende taferelen op. “We maken het hier ook bijna nooit mee”, zegt Ed Aldus. “Zo’n storm komt hier eens in de 70 jaar mee”.
Op bruggen, zoals de Moerdijkbrug, vallen vrachtwagens om. De rest van het verkeer probeert zo voorzichtig mogelijk aan de andere kant te komen. Dat heeft lange files tot gevolg. Als de storm in de namiddag op zijn hoogtepunt is gaat de brug zelfs dicht.
“De storm is ontstaan door een heel sterk lagedrukgebied ten oosten van Schotland”, gaat Ed Aldus verder. “Het had een kerndruk van 950 millibar of hectopascal, dus echt wel een diep exemplaat. Een dag van te voren waarschuwde de KNMI al voor windkracht 9 of 10, maar een dag later werd dat zelfs nog verder opgeschaald”.
De harde windstoten zijn niets ontziend. Het dak van een van de tribunes van het Sparta-stadion wordt erafgeblazen. Sparta-speler René van der Gijp zegt dat hij ‘net op het veld stond toen het gebeurde’. Toch laat hij zich niet bang maken, want met een helm op wilt hij het veld wel weer op. Uiteraard wel met draaiende camera’s.
In het centrum van Rotterdam wordt het programma op de openingsdag van het Filmfestival aangepast. Premier Lubbers, die het festival moet openen is verlaat. Hij staat net als vele anderen in de file.
Het zijn vooral de windstoten die vooral voor enorme overlast zorgen. “Het waren ook flinke windstoten”, zegt de Rijnmond-weerman. “Op Rotterdam Airport werd zelfs een windvlaag gehaald van 150,1 kilometer per uur. Dat is ongeveer het hoogst haalbare voor Nederland”.
In heel Europa vallen ongeveer 100 doden door de storm. Daarvan vallen er 17 in Nederland. Stormen zoals die van 25 januari 1990 zijn er sindsdien niet meer geweest. “Alhoewel die van oktober 2013 wel in de buurt komt”, zegt Ed verder. “Maar die storm duurder dus veel korter. Bovendien werden mensen veel beter gewaarschuwd voor het naderende weer. Mensen wisten wat er op hen afkwam”. Bij de storm van 2013 viel één dode in ons land.
De Dag van Toen is elke dag te beluisteren op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag om 16:35 op Radio Rijnmond. Bezoek ook onze Facebookpagina.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl