Huisartsen Gorinchem vragen toegang tot dossier

De huisartsenpost in Gorinchem wil van meer patiënten inzage in hun elektronisch patiëntendossier. Nu heeft nog niet eens de helft van de patiënten toestemming gegeven, terwijl inzage in het dossier volgens artsen van levensbelang kan zijn.

Van ongeveer 40 procent mag de huisartsenpost het dossier nu al inzien. De huisartsen vinden dat te weinig. Voordeel van het elektronisch patiëntendossier is snel handelen in geval van nood. Want overdag kan de eigen huisarts worden geraadpleegd, maar 's avonds, 's nachts en in het weekend zijn 160.000 inwoners van de regio Gorinchem aangewezen op de huisartsenpost.

Actief benaderen
"Daar tref je vaak niet je eigen huisarts en als je geen toestemming geeft tot inzage heeft de dienstdoende arts geen medisch dossier", vertelt huisarts Vincent Coenen. "Niet iedereen die binnenkomt, heeft zijn medische gegevens op een rijtje en dan kan het belangrijk zijn om medicijngebruik of allergieën uit het systeem te kunnen halen."

Alle huisartsen verbonden aan de huisartsenpost van Gorinchem gaan hun patiënten actief benaderen om alsnog toestemming te geven. "Dat doen we met advertenties, brieven, via het internet, bij de eigen huisarts en op de huisartsenpost", vertelt Puck Fillekes van de huisartsenpost.

Privacy
Reden dat veel mensen geen toestemming hebben gegeven voor inzage heeft mogelijk iets te maken met onwetendheid, maar ook met dat er werd getwijfeld aan de privacygevoeligheid van een zo'n elektronisch dossier.

Volgens de huisartsen is dat voorbij. "Er is alles aan gedaan om het zo veilig mogelijk te maken, vergelijkbaar met internet-bankieren. Als ik als zorgverlener in het systeem wil, moet ik met een persoonlijke pas en een pincode inloggen en alles wat ik daar doe, wordt zorgvuldig geregistreerd en bijgehouden", aldus huisarts Coenen.

Deel dit artikel: