Ridderkerk wil geen gasboringen

Ridderkerk wil niet dat er naar gas geboord wordt in de polder bij Rijsoord. De gemeente vreest bodemdaling en aardbevingen en vindt dat er beter gezocht kan worden naar alternatieven voor fossiele brandstoffen.

Dat heeft Ridderkerk woensdag gezegd tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Die denkt dat de wijk Slikkerveer en een deel van het centrum en Donkersloot zitten op een winstgevend gasveld. Om daar zeker van te zijn moet een proefboring worden gedaan in de polder van Rijsoord langs de A16.

Maar het college van burgemeester en wethouders in Ridderkerk heeft nu besloten dat daar niets van in komt en wil het bestemmingsplan niet aanpassen. Dat was een voorwaarde voor een proefboring. Eerder wilde Ridderkerk nog niet voorgoed de deur dicht doen.

"Wij zien in het huidige tijdsgewricht meer in hernieuwbare energiebronnen dan in het gebruik van oude fossiele brandstoffen", aldus het Ridderkerkse college. Wat meespeelt, is dat Ridderkerk al een meer dan gemiddeld milieubelast is.

Bovendien is de gemeente bang dat gasboringen zorgen voor bodemdaling en aardbevingen zoals dat in de buurt van het Groningse Slochteren het geval is. De kans is klein dat in het zuidwesten van Nederland aardbevingen voorkomen, maar 100 procent garantie is er volgens het college nooit.

De NAM is verbaasd over het besluit van de gemeente Ridderkerk dat er niet naar gas geboord mag worden bij Rijsoord. De voorbereidende gesprekken waren al jaren bezig.

Deel dit artikel: