nieuws

Moord op Dagoberto Rodriguez

ROTTERDAM - Eind augustus 2014 doen familieleden van de Colombiaan Dagoberto Gil Rodriguez (58) aangifte van zijn vermissing. De Colombiaan woont al 10 jaar in Nederland maar heeft vrijwel dagelijks contact met zijn familie. Wanneer dat plotseling ophoudt vrezen die het ergste. Inmiddels is zijn lichaam opgevist uit het water en het slachtoffer blijkt te zijn vermoord.
Dagoberto Gil Rodriguez (58) leidde 10 jaar lang een ogenschijnlijk en onopvallend rustig bestaan in Capelle aan den IJssel. Hij belde dagelijks met zijn familie in Colombia en maandelijks stuurde hij wat geld op. Een officiële baan had hij niet en ook bij de politie was hij niet bekend.
Vanaf begin augustus neemt Dagoberto Gil Rodriguez plotseling zijn telefoon niet meer op. Zijn Colombiaanse familie maakt zich zorgen en twee familieleden komen naar Nederland om te kijken wat er aan de hand is. Ze kijken bij zijn huis, doen navraag bij ziekenhuizen in de buurt en doen uiteindelijk aangifte van vermissing van Dagoberto.
De dan al langdurige vermissing van Dagoberto Gil Rodriguez wordt direct door de politie serieus opgepakt. Zijn telefoongegevens worden opgevraagd waaruit blijkt dat er na zaterdag 2 augustus geen gesprekken meer zijn geweest.
Zijn laatste telefooncontacten worden nagegaan en één van de laatste mensen met wie Dagoberto contact had blijkt een vrouw (38) uit Nieuwerkerk aan den IJssel. De rechercheurs komen er al snel achter dat de vrouw kort na de verdwijning van Gil Rodriguez een paar maal achter elkaar een bestelbus heeft gehuurd.
De verhuurder van de Mercedes-Benz Vito kreeg van nieuwe huurders klachten over de stank in de laadruimte. Daarnaast ontdekte de politie via het track & trace systeem dat de Vito tijdens de gehuurde dagen vooral op verlaten en afgelegen locaties is geweest.
Omdat het bijna niet anders kan dan dat de vrouw meer weet over de verdwijning wordt zij aangehouden. Tijdens haar verhoor breekt de vrouw en verklaart dat Dagoberto op vrijdag 1 augustus een zakelijke afspraak had met een bekende van haar in een huis aan de Hoofdweg-Zuid in Nieuwerkerk aan de IJssel. Dit huis deelt ze met anderen.
Bij dat bezoek vergeet hij zijn telefoon waardoor hij een dag later op zaterdagmiddag 2 augustus, rond 15.15 uur weer voor haar deur staat om de telefoon op te halen. Maar eenmaal binnen wordt Dagoberto Gil Rodriguez vrijwel onmiddellijk op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De verantwoordelijke voor de moord is volgens de vrouw een man die ineens in huis is en waarvan ze niet weet wie het is.
De volgende dag zondag 3 augustus wordt het lijk in een kliko gestopt en voor een aantal dagen opgeslagen in een loods in Vlaardingen. Op maandag 4 augustus rijdt de vrouw met een man met de gehuurde bestelbus naar een bouwmarkt waar bouwmaterialen worden ingeslagen om er het lichaam in de kliko mee te verzwaren.
Op donderdagavond 7 augustus rond 22.15 uur proberen twee mannen de kliko te dumpen in een natuurgebied aan de rand van Vlaardingen, het Lickebaert-bos. Het plan is om de kliko vanaf het Oeverbospad in het water van de Nieuwe Maas te gooien. Het is echter te druk omdat het ook een mannen-ontmoetingsplaats is. Om ongeveer 04.45 uur in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 augustus komen ze weer terug en dumpen dan wel met succes de kliko. Op aanwijzingen van de vrouw wordt twee maanden later op vrijdag 10 oktober het stoffelijk overschot van Dagoberto uit het water opgedoken. De vrouw en de twee mannen, de lange en de kleinere, zitten vast, het slachtoffer is gevonden maar er zijn nog een heleboel vragen. De politie wil graag nog meer informatie over de exacte toedracht van de moord en wil daarom met iedereen in contact komen die daar meer over kunnen vertellen.
De vrouw verklaart dat een haar onbekende schutter, die maar kort in haar huis is geweest, het slachtoffer heeft neergeschoten. Zij kende wel de twee mannen waarmee ze het lichaam van het slachtoffer probeerde weg te werken en wat ook uiteindelijk is gelukt. De lange man zou de schutter in haar huis hebben gelaten. Na het schieten heeft zij de man in de ogen gekeken waarna hij is weggegaan.
Op basis daarvan kon er een compositietekening worden gemaakt. Hij wordt omschreven als een getinte man, mogelijk Marokkaans, niet ouder dan 30 jaar, 1.70m lang met uitstekende jukbeenderen, donker kort haar, een spitse neus, volle lippen en grote donkere ogen. Hij droeg een joggingbroek, een donkerblauwe trainingsjas en donkerkleurige gymschoenen.
Door de vrouw is gezien dat uit de auto van het slachtoffer een tas is gehaald. Het kan ermee te maken hebben dat de Colombiaan vanwege de inhoud is vermoord.
De witte Mercedes-Benz Vito met een opdruk van de verhuurder aan de zijkant, heeft tijdens de eerste poging al op het Oeverbospad gestaan. In het Lickebaert-Bos is de kliko rond middernacht even uit de bestelbus getild en tijdelijk in wat bosjes daar gestald. Er is toen een bestuurder van een vrachtwagen langs de kliko gelopen die de politie graag wil spreken.
De politie heeft alleen het slachtoffer teruggevonden en niet de kliko waar hij in zat. De politie wil het graag weten als mensen na vrijdag 8 augustus daar in het water een kliko hebben gezien.
Tussen zondag 3 en donderdag 7 augustus heeft de kliko in een loods aan de Vulcaanweg in Vlaardingen gestaan. De politie wil graag met mensen spreken die daar in die periode iets verdachts hebben gezien wat met de zaak te maken zou kunnen hebben.
De auto van het slachtoffer, een beigeachtige Skoda Superb, is vanaf het huis van de vrouwelijke verdachte uit Nieuwerkerk a/d IJssel naar Rotterdam gereden. Een camera heeft de Skoda met het kenteken 83-XV-FJ daar op dinsdagavond 5 augustus rond 22.00 uur op de Groene Kruisweg geregistreerd. Waarschijnlijk was de auto toen onderweg naar de Sint Janshaven in Rotterdam, want daar werd op woensdag 27 augustus de Skoda per toeval teruggevonden.
Op aanwijzingen van de vrouw zijn er in Bleiswijk aan de Kooilaan, brandresten teruggevonden. Deze zijn vermoedelijk van vuilniszakken met daarin schoonmaakspullen waarmee geprobeerd is om sporen in het huis te wissen en persoonlijke spullen van het slachtoffer.
Tips in deze zaak zijn welkom via: 0800-6070, Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of Criminele Inlichtingen Eenheid: 079 - 345 89 99

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl