nieuws

Korpschef: 'Politie niet je beste vriend'

frankpaauw.jpg
frankpaauw.jpg
ROTTERDAM - De politie is niet je beste vriend. Met dat statement begon de nieuwe korpschef van Rotterdam-Rijnmond, Frank Paauw, vrijdag zijn eerste werkdag. "De politie moet de baas zijn op straat. Daar horen dingen bij, die je je beste vriend niet aandoet".
Paauw (51) wil het gezag voor de politie terughebben. "Niemand steekt zijn middelvinger op. Niemand spuugt naar een agent of scheldt hem uit".

'Keuze met het hart'

De nieuwe korpschef is de opvolger van Aad Meijboom, die zijn vertrek aankondigde na de rellen in Hoek van Holland. Paauw was werkzaam bij de politie Haaglanden, maar was in het verleden districtschef in Feijenoord-Ridderster. "Ik heb voor een deel met het hart gekozen. Als politieman in Rotterdam wil je altijd vooraan staan. Iedereen moet veiligheid ademen".
Paauw komt op het moment dat in Den Haag een coalitie-akkoord op tafel ligt, met de nodige consequenties voor de politie: het aantal korpsen gaat terug van 25 naar 10, er komt een minister van veiligheid en er komen 3000 agenten bij.

Tegen bevriezen salarissen

De Rotterdamse korpschef wil niet te vroeg juichen. "Er staan ook nog bezuinigingen op stapel die eerder waren aangekondigd. We moeten dus nog maar zien wat er per saldo gebeurt. Ook maak ik mij zorgen over het bevriezen van de salarissen van politiepersoneel. Daar ben ik op tegen".
Frank Paauw weet zich hierin gesteund door zijn korpsbeheerder, burgemeester Aboutaleb. "Een agent verdient gemiddeld 1500 euro per maand. Dat is 200 euro boven het minimum loon. Ik heb hier grote problemen mee", aldus Aboutaleb.
De nieuwe korpschef Paauw wil nog niet veel loslaten over zijn plannen voor de nabije toekomst. Bekend is dat hij veel expertise heeft in de bestrijding van voetbalvandalisme. "Ik ben blij dat de voetbalwet er is, al had die van mij nog wat strenger gemogen, naar Engels voorbeeld. Verder vind ik dat we op jongere leeftijd moeten ingrijpen bij supporters, als we zien dat die afglijden naar de status van hooligan".
Video: Verslaggever Mirjam de Witte sprak met korpschef Paauw en burgemeester Aboutaleb

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl