Gewonden en ravage door explosie in flat Rotterdam

Door een krachtige explosie in een flat in Rotterdam-Schiebroek zijn zondag 12 mensen gewond geraakt. De meesten liepen lichte verwondingen op, maar minstens twee mensen zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Ongeveer honderdvijftig omwonenden zijn geëvacueerd. Zij moeten de nacht elders doorbrengen vanwege de schade aan hun woningen.

De explosie aan de Moddermanstraat gebeurde in de namiddag en werd in de wijde omtrek gehoord en gevoeld: bij veel omwonenden braken de ruiten.

In eerste instantie sloegen de vlammen uit het gebouw. De brandweer wist het vuur snel te blussen. Meerdere ambulances en twee traumahelikopters stonden de slachtoffers bij. Twee flatwoningen zijn volledig verwoest en ook de rest van het pand heeft flinke schade opgelopen.

Het pand telt in totaal drie verdiepingen. De brandweer heeft de getroffen flat en ook de omliggende woningen, waaronder drie andere flatgebouwen, ontruimd.

De oorzaak is nog niet vastgesteld. Buurtbewoners vertellen dat de explosie gebeurde in de woning van een man die psychische problemen had. Hij was volgens omwonenden net weer thuis na een periode opgenomen te zijn geweest. De politie kent dit verhaal, maar heeft ook andere mogelijke verklaringen gehoord. Vooralsnog zijn alle theorieën onbevestigd.

Ons liveblog is inmiddels beëindigd, aangezien de situatie onder controle is. Lees hieronder alle updates terug.

17.15 Ramptoeristen lopen de hulpverleners in de weg. Zeer onwenselijk, aldus de politie

Hulpverleners #Moddermanstraat #Rotterdam hebben erg veel last van ramptoeristen. Ga weg, wees verstandig, geef hulpverleners de ruimte!

— Rein Hendriks (@RA_Hendriks) 1 februari 2015

17.20 Hoeveel mensen gewond zijn geraakt, is nog onbekend. De Veiligheidsregio bevestigt dat ook ambulances uit omliggende regio's zijn opgeroepen, maar dat kan ook een kwestie van voorzorg zijn. Een van de twee traumahelikopters keert terug naar Amsterdam.

17.30 De hulpdiensten richten vangen de geëvacueerde bewoners op in zalencentrum Goede Herderkerk aan het Kastanjeplein.

17.42 Hulpdiensten gaan er voorlopig van uit dat 13 mensen gewond zijn geraakt. Lichtgewonden worden ter plaatse behandeld, mensen die er ernstiger aan toe zijn worden naar het ziekenhuis gebracht.

17.48 Vier flatgebouwen zijn ontruimd: het getroffen pand, dat 40 woningen telt, en drie nabijgelegen flats waarvan vrijwel alle ruiten kapot zijn. In totaal gaat het om 75 woningen. Huizen waar de ruiten uit zijn geblazen, worden dichtgetimmerd. De politie zorgt voor bewaking.

17:56 Brandweer geeft sein brand meester. Twee gewonden zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Eén van hen lijkt er ernstig aan toe, meldt de politie. De hulpdiensten gaan inmiddels uit van een gasexplosie.

18:06 Burgemeester Ahmed Aboutaleb is ter plaatse. Hij heeft zich in een overleg met de hulpdiensten op de hoogte gesteld van de situatie.

18:13 De opvanglocatie loopt vol. Inmiddels zijn ongeveer honderd mensen in de Goede Herderkerk. Hulpdiensten gaan ervan uit dat in de ontruimde gebouwen niemand meer aanwezig is. De bewoners zullen de nacht zeker niet thuis doorbrengen.

18.17 Buurtbewoners vertellen dat de explosie zich voordeed in de woning van een man die psychische problemen had. Hij was volgens de omwonenden net weer thuis na een periode opgenomen te zijn geweest. De politie heeft het verhaal ook gehoord, maar benadrukt dat ook andere mogelijke verklaringen rondzingen. Het onderzoek naar de oorzaak is in volle gang.

18.22 Eenheden met politiehonden helpen mee met het evacueren van bewoners. Dat gaat er niet altijd zachtzinnig aan toe.

#Explosie #Moddermanstraat. Met 3 eenheden ter plaatse. Voordeuren moeten forceren. Onze ram kwam goed van pas.^IW pic.twitter.com/YVogM5qxmW

— Politiehonden Rdam (@PolitiehondRdam) 1 februari 2015

18:42 Het gespecialiseerde Urban search and Rescue-team doorzoekt het pand met speurhonden, om er zeker van te zijn dat er niemand meer binnen is.

18.55 Het dichttimmeren van huizen in de buurt is al begonnen. Hulpdiensten, de gemeente, woningcorporatie Havensteder en andere instanties nemen zondagavond de schade op. Dat niet iedereen terug naar huis kan, is duidelijk.

#Moddermanstraat #Rotterdam : Een foto van het afdichten van de ramen en kozijnen. pic.twitter.com/SJLq7h0tp8

— MediaTV (@mediatvnl) 1 februari 2015

De eerste woningen zijn voorzien van hout #afdichting er zullen er nog vele volgen #ruiten #Moddermanstraat pic.twitter.com/4orVe1TgGc

— Myrna Sepers (@M_Sepers) 1 februari 2015

19:03 Het aantal gewonden is iets bijgesteld: burgemeester Aboutaleb laat weten dat 12 mensen gewond zijn geraakt. De meesten hebben lichte verwondingen, twee mensen zijn er ernstiger aan toe. Ongeveer 150 omwonenden zijn in het opvangcentrum, velen van hen moeten de nacht elders doorbrengen. Niemand zal in de kerk overnachten. Mensen die zelf geen onderdak kunnen regelen, worden waarschijnlijk naar een hotel gebracht. "Mensen reageren gelaten, maar ze zijn wel pijnlijk getroffen", aldus Aboutaleb.

#aboutaleb bezoekt geëvacueerde bewoners #schiebroek #explosie @rtv_rijnmond pic.twitter.com/dsFZGLlggj

— Jacco van Giessen (@jaccovangiessen) 1 februari 2015

19:29 De situatie is onder controle.

22:04 Reddingswerkers van het Urban Search and Rescueteam hebben het beschadigde flatgebouw doorzocht. Er zijn geen mensen meer in aangetroffen.

Zoekslag uitgevoerd, niets aangetroffen. Einde inzet @USARNL.

— USAR.NL (@USARNL) February 1, 2015

Deel dit artikel: