Weer flyeractie in Rotterdam voor vermiste moeder

Actiegroep Femmes for Freedom heeft vrijdag in Rotterdam flyers uitgedeeld in de hoop de 25-jarige Yasmeen op het spoor te komen. De moeder van twee jonge kinderen wordt sinds 25 januari vermist. De zaak heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van de Tweede Kamer.

Activiste Shirin Musa zegt zich ernstig zorgen te maken over het lot van Yasmeen. "Mijn geweten laat me niet met rust als ik niets doe." Musa is net als Yasmeen van Pakistaanse komaf.

De actiegroep deelde vrijdag flyers uit in de buurt van Ghausia-moskee in Feijenoord. Eerder deelde de politie al flyers uit in de De Quackstraat in Charlois, waar Yasmeen woonde. Die actie had vrijdag nog geen tips opgeleverd.

Opvallend
Yasmeen verdween nadat haar man met hun twee kleine kinderen het huis verliet om ze naar oma te brengen. Dat de jonge vrouw spoorloos is verdwenen en haar jonge kinderen achterlaat, vindt de politie opvallend.

"Hoe vaak maak je mee dat een moeder kleine kinderen achterlaat? We weten van Yasmeen dat ze dat nooit zou doen. Dat ze dat wel doet, maakt het voor ons verontrustend. We gaan steeds meer rekening houden met een misdrijf", aldus een politiewoordvoerder.

Kinderen
De verdwijning trekt ook landelijk de aandacht. PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch heeft kamervragen gesteld over de zaak. De politicus wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid ) weten of de twee kinderen van de vrouw op dit moment in goede handen zijn.

Ook vraagt Marcouch zich af of sprake is van een 'doofpotcultuur' in de gemeenschap waartoe Yasmeen behoorde. Hij wil weten welke mogelijkheden de autoriteiten hebben om medewerking aan het onderzoek af te dwingen als mensen niet willen meewerken.

Geen eten
Volgens Shirin Musa van Femmes for Freedom leefde Yasmeen onder slechte omstandigheden: "Ze kreeg geen eten van haar schoonfamilie, ze had geen schoenen, ze werd geslagen door haar man en zag haar kinderen nooit."

Yasmeen had volgens de activiste al eerder geprobeerd om te ontsnappen aan haar situatie door naar de politie te stappen. Er zou geen uiteindelijk geen aangifte zijn gedaan omdat familieleden druk op de jonge vrouw uitoefenden om terug te komen.

Huishoudelijke ruzies
De man van Yasmeen stelt in het radioprogramma Dichterbij Nederland dat ze in september wegliep omdat er ''kleine'' huishoudelijke ruzies waren met haar schoonmoeder. Dat ging om zaken als de afwas en de verzorging van de kinderen, zei de echtgenoot toen.

De politie neemt alle informatie mee in haar zoektocht naar Yasmeen, maar kan nog niets bevestigen. Agenten blijven in ieder geval flyers uitdelen: "Als we niet folderen, weten we zeker dat dat niets oplevert."

Deel dit artikel: