nieuws

Duitse beelden op TV Rijnmond van na het bombardement

ROTTERDAM - Er zijn nooit eerder vertoonde filmbeelden opgedoken van Rotterdam, kort na het bombardement van 14 mei 1940. De beelden komen uit het Bundesarchiv in Berlijn.
Het gaat om 16 minuten zwart-wit 35 mm-film zonder geluid. De beelden zijn gevonden door directeur Evan van der Most van DIG IT UP, een stichting voor stedelijk cultureel erfgoed.
Het kostte hem veel moeite om de beelden naar Nederland te krijgen en ze te mogen vertonen.
De Duitsers lieten de opnames maken, omdat ze grote belangstelling hadden voor de wederopbouw van Rotterdam. Zo voerde de Duitse Rijksbouwmeester Otto kort na het bombardement besprekingen met burgemeester Oud en stadsbouwmeester Witteveen. Ze bezochten samen het verwoeste gebied.
Brandgrens
Bij het bombardement werd bijna de hele historische binnenstad verwoest, ook door de vele branden die uitbraken. Ongeveer 800 mensen vonden de dood en ongeveer 80.000 personen raakten dakloos. Toen de Duitsers een dag later dreigden om ook Utrecht te bombarderen, gaf Nederland zich over.
Vanaf 14 mei 2010 is de complete Rotterdamse brandgrens permanent gemarkeerd met lampen in de grond in de vorm van rode vlammetjes. Hierin is brandend Rotterdam te zien, een Duitse bommenwerper en het beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine.
Twee minuten
Twee minuten van de bijzondere Duitse filmbeelden mogen dinsdagmiddag vertoond worden op deze site en zijn om 17.00 uur te zien in het nieuws van TV Rijnmond.
Alle opnames worden op 12 februari vanaf 16.00 uur vertoond in Donner Café op de Coolsingel in Rotterdam. Studenten van het Rotterdams Conservatorium hebben speciale muziek bij de beelden gecomponeerd.
Foto: archief