Grote zorgen Maassluis over gevolgen gaswinning

In Maassluis is onrust ontstaan over de plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de gasboringen langs de snelweg A20 uit te breiden. Meerdere partijen in de gemeenteraad van Maassluis, zoals CDA en D66, zijn bang voor aardbevingen zoals in Groningen.

De NAM wil nu ook in de Dijkpolder in Maasland gaan boren. "De NAM voorspelt een bodemdaling van 8 tot 10 centimeter. Wat zijn daarvan de gevolgen voor de omgeving?", vraagt Bert de Reuver van D66 zich af. Aan de andere kant van de A20, op het grondgebied van Maassluis, moet de nieuwe woonwijk Wilgenrijk komen met 1700 huizen.

Gebrekkige informatie
De politiek in Maassluis is boos over de informatievoorziening vanuit de NAM. Er zijn wel informatiebijeenkomsten geweest in Maasland, maar niet in Maassluis.

In Maasland wordt al jarenlang naar gas geboord. De NAM heeft nu plannen om daar onder hoge druk vloeistof diep in de grond te spuiten, het zogeheten 'fracking'. Gas op kilometers diepte kan daardoor gemakkelijker naar boven worden gehaald. De politiek in Maassluis wil weten wat hiervan de gevolgen zijn.

NAM: Risico valt mee
Het aardgasbedrijf zelf zegt dat de kans op aardbevingen klein is in Maasland. Zuid-Holland is volgens de NAM seismisch erg rustig en het gasveld in Maasland is veel kleiner dan het Groningen-veld.

Over de bodemdaling voert NAM gesprekken met de waterschappen. Eventueel moet de grondwaterstand worden aangepast.

Donderdagmiddag praat de Tweede Kamer over gaswinning in Nederland. Steeds meer gemeenten zijn tegen gaswinning. Twee weken geleden sprak de gemeente Ridderkerk zich uit tegen een plan voor boringen.

Deel dit artikel: