Waar staat de schilder op de Brielse Nachtwacht?

De restauratie van de Brielse Nachtwacht heeft mogelijk nieuwe informatie opgeleverd over de schilder. Het doek is in 1660 geschilderd door Maarten van der Fuijck en is een portret van een deel van de Brielse Schutterij.

De schilder heeft zichzelf afgebeeld op het schilderij. Nu de oude verflagen eraf gaan, blijkt dat er misschien tot nu toe een verkeerd personage voor de schilder is aangezien.

Op het doek staat een deel van de Schutterij van Brielle afgebeeld. De stad had destijds drie zogenoemde vendels die de stad verdedigden en in actie kwamen. Het schilderij is begin 1800 opgevouwen en verstopt op een zolder. Daar heeft het tot begin van de twintigste eeuw gelegen. Door het opvouwen was het flink beschadigd.

Restauratie
Na de vondst van het doek op de zolder is het diverse keren gerestaureerd. Dat gebeurde toen anders dan nu gebruikelijk is. Nu worden alleen de beschadigde delen opgevuld en licht bijgeschilderd. In het verleden zijn grote delen van dikke plakken nieuwe verf voorzien. Ook is een gezicht van een personage door alle restauraties soms flink aangepast.

Afgebeelde schilder
Bij het verwijderen van oude verflagen is nu bij een personage aan de bovenzijde een stuk papier ontdekt. Vermoed wordt dat dat mogelijk de schilder is, die met de opdracht in zijn handen staat. Of dat klopt moet nu onderzocht worden.

Kunstliefhebber die geïnteresseerd zijn in de restauratie kunnen hun hart ophalen. In de maand april worden lezingen en kijkdagen in het historisch museum gehouden. De eerste kijkdag is op 1 april.

Een deel van de foto's in de televisiereportage komt uit de Collectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Brielle, met dank aan Aart van der Houwen.

Deel dit artikel: