nieuws

'Er was niemand die opkwam voor Yasmeen'

ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb moet in gesprek met vrouwen in de Pakistaanse gemeenschap in Rotterdam. Dat zeggen twee vriendinnen van Yasmeen. De 25-jarige vrouw uit Rotterdam-Zuid werd vrijdag dood aangetroffen in een bos in Drenthe.

Volgens de twee vriendinnen wisten veel mensen binnen de Pakistaanse gemeenschap dat Yasmeen slecht behandeld werd door haar echtgenoot en schoonfamilie. Maar niemand durfde erover te spreken:
"Heel veel vrouwen in onze gemeenschap hebben een schuldgevoel. Ze zeggen: 'dit hadden we kunnen voorkomen. We hadden eerder iets voor Yasmeen moeten doen.'"

Onderdrukking

Nazish Kahn en Abrinah Kahn willen dat er openlijk wordt gesproken over de onderdrukking van vrouwen. Burgemeester Aboutaleb moet daarover het gesprek aangaan:
"Zodat er geen tweede Yasmeen komt. Aboutaleb moet niet met de mannen van het moskeebestuur spreken maar met ons, met de vrouwen. Over de doofpotcultuur en over het moskeebestuur zodat ze dit onderwerp naar voren brengen."

Schoonfamilie

De twee vriendinnen wisten dat Yasmeen al langere tijd leefde onder het juk van haar schoonfamilie en haar echtgenoot. De eerste dagen na haar verdwijning, dachten ze dat Yasmeen snel weer zou opduiken:
"We dachten, ze zit opgesloten en binnenkort zien we haar wel weer. Als de politie een beetje druk zet, dan komt ze wel weer naar voren. Maar we vroegen ons af, waar zou ze zijn, leeft ze nog?"

'Ze had niemand'

"Toen de moeder van Yasmeen in Pakistan hoorde dat ze vermist was zei ze: 'mijn dochter leeft niet meer.' Het was haar enige dochter en er was niemand die voor Yasmeen opkwam. Ze had geen broer, ze had niemand. Yasmeen was in de familie getrouwd met haar neef, dat geldt als veilig. Maar dat was het niet."
Volgens de twee vrouwen werd Yasmeen door haar schoonfamilie als slaaf behandeld: "Ze moest alle huishoudelijke taken doen. Als ze het niet deed, kreeg ze ruzie. Haar woning was niet leefbaar."

'Ik word gek'

"Yasmeen zei tegen mij: 'mijn kinderen worden elke dag opgehaald, ik mag niet naar buiten, ik zit alleen thuis, ik heb niets te doen, geen tv, niks! Ik word er gek van.'"